Det ble den samme, gamle leksa med Andreas Thorkildsen i en spydkvalifisering; det var så vidt båten bar. Hadde ikke sørlendingen fått til et brukbart sistekast, ville han blitt stående med 80,85. Da andre pulje hadde kastet, viste det seg at det hadde gitt 14. plass. 12 skal kaste finale lørdag¿

— Jeg er ikke noe glad i kvalifiseringer, sa den regjerende mesteren, som følte seg sikker på finale etter å ha øket til 81,83 i sitt tredje forsøk.

I den meget jevne (og dårlige) kvalifiseringen betydde en økning på 98 centimeter fra andre til tredje omgang alt. Bare 1,22 skilte fra 3. til 13. plass.

Skremte treneren

— Du må kaste med ”hue”, ropte trener Åsmund Martinsen litt fortvilet fra tribunen før siste omgang. Han mente at det måtte legges mer i sistekastet enn i de to første.

— Bena vet at det er kvalifisering, svarte Thorkildsen tørt da han ble bedt om å sannhetsgehalten i trenerens påstand om at han manglet sprut i bena.

- Ja, men det blir bedre lørdag! Da blir det en helt annen følelse. Dette var noe av det dårligste jeg har gjort i år, innrømmet den regjerende mesteren, som ikke har greid automatkvalifiseringen i noen av de fire siste mesterskapene.

”Rar” bane.

– Det blir en helt annen spenning i kroppen lørdag (finale klokken 12.10). Dessuten må jeg bli vant til Mondo-dekket. Hvis du gjør noe galt på det, så blir du straffet – særlig hvis du ikke er i form.

Selv om 83,77 ble beste kast (Guillermo Martinez), forventer Thorkildsen at han må kaste 88 i finalen for å vinne.

Kvalifiseringen endte med et par overraskelser. Den største var at Vadims Vasilevskis røk ut så det sang etter 75,73. Han har kastet 88,22 før i år. Tero Pitkämäki har vært skadet mesteparten av sesongen og syntes ikke å være særlig overrasket over at det gikk skitt i kvalifiseringen med 79,46 og 17. plass

Finsk rettferdighet.

Petr Frydrych, som var en av kometen i fjor, har også vært mye skadet. Med 76,18 var han sjanseløs på avansement.

Antti Ruuskanen, som brakte saken sin inn for finske CAS (Idrettens voldgiftsrett) da han ikke ble tatt ut til VM, kunne etter kvalifiseringen si; ”hva var det jeg sa?”. Han fikk 12. plass og blir eneste finne i finalen.

Som Thorkildsen vinner?

Les Aftenposten papir lørdag.