KRISTIANSAND: Politibetjenten var i ferd med å avslutte sin patrulje tirsdag 31. januar, og fjernet sitt tjenestevåpen fra patruljebilen. Det var i denne sammenheng at skuddet ble avfyrt.

– Det har skjedd en prosedyresvikt fra tjenestepersonens side. Det skulle ikke komme et skudd da vedkommende trakk av, men det gjorde det, sier stabssjef Bård Austad ved Kristiansand politistasjon.

Gikk i veggen

Vedkommendes makker var også i politigarasjen da vådeskuddet ble avfyrt, men var aldri i fare da skuddet gikk i en betongvegg i politihusets garasje. Tjenestepersonen som avfyrte skuddet, rapporterte selv hendelsen like etter.

Stabssjef Bård Austad ved Kristiansand politistasjon. Foto: Jarle Martinsen

– Rutinene rundt tømming av våpen består av flere trinn, blant annet at ingen trekker på avtrekkeren i annet enn sikker retning. Disse rutinene ble fulgt i dette tilfellet, og har vært med på å forhindre større skade, sier Austad.

Får ny opplæring

Pistolen som ble avfyrt, er politiets standard tjenestevåpen Heckler & Kock P30. Politibetjenten har inntil videre blitt fratatt sin våpengodkjenning, men vil fortsette i vanlig tjeneste.

– Tjenestepersonen er rutinemessig fratatt sin våpengodkjenning, og settes opp til ny våpentrening som fokuserer på slike feil. Tjenestepersonen må gjennom et visst antall timer trening, og gå opp til ny prøve. I dette tilfellet har det skjedd en ildhåndgrepsfeil, og vedkommende vil få ny opplæring i dette slik at vi kan være trygge på at samme feil ikke gjøres igjen.

Etter det Austad kjenner til, ble det rapportert vådeskudd i Agder politidistrikt to ganger i løpet av fjoråret.

– Vi har nesten tre hundre våpenoperative mannskap som omgås skytevåpen, og lader og tømmer flere ganger i uka. Vi irriterer oss når slik feil skjer, men det er viktig å ikke overdimensjonere det. Slike uhell utgjør kun en promille av all våpenhåndtering, presiserer Austad.