Det koster å være kar – spesielt å være kar på Europatouren i golf. Espen Kofstad regner med at 2017-sesongen vil koste ham mellom 500.000 og en million kroner i utgifter. Inntekter? Høyst usikre. Er du ikke blant dem som greier cutten, er uken en ren utgiftspost.

— Jeg får enten spille bra eller dra på en intens sponsorjakt, sier Kofstad muntert før han lørdag reiser til Sør-Afrika for å spille sesongens første turnering, med start 1. desember.

— Finansieringen av sesongen er like vanskelig som alltid. Det virker som om de bare sponser lagidrett i Norge.

- Gjorde ikke OL-deltagelsen deg mer kjent?

— Jo, men det stilnet fort. Jeg får håpe at det kan trekke litt når jeg må ut i markedet og selge meg selv.

Må til spesialist i utlandet

Alt lå til rette for en strålende karriere da Kofstad som første nordmann gikk til topps på Challenge Tour sammenlagt i 2012. Dessverre har skader ødelagt mye for 29-åringen. Spesielt har ryggen voldt ham problemer – så mye at han har måttet legge om svingen.

— Med ryggen fulgte også litt problemer med nakken, men begge deler er bra igjen. Nå er det et håndledd som plager meg. Det går OK når jeg teiper det, men jeg kan ikke holde på med det resten av livet. Diagnosen er senebetennelse, og jeg har kontakt med noen folk i utlandet som skal se på det, forteller Oslo Golfklubb-medlemmet. Han regner med å få god tid til det etter sesongstarten på Leopard Creek.

— Jeg kommer neppe med i neste turnering, i Hong Kong, så da får jeg ferie. Og tid til å jobbe med sponsorer, selv om jeg helst skulle ha brukt den tiden til å trene.

Dramatisk kvalifisering

Kofstad har så vidt fått igjen pusten etter en meget dramatisk kvalifisering til Europatouren. Han lå lenge an til å rykke rett opp fra Challenge Tour, inntil en skade tvang ham til pause. Dermed falt han på rankingen og måtte i stedet gjennom seks runder kvalifisering. Han viste nok en gang mental styrke da han avsluttet med en birdie da han trengte en birdie på det aller siste hullet. Det brakte ham likevel opp bare på 27. plass – og det var de 25 beste som ville få Europatour-kortet.

For en gangs skyld var flaksen med Kofstad. Mens han ikke orket å bli på banen for å konstatere at han hadde brukt ett slag for mye på 108 hull, greide to av konkurrentene å surre det til i avslutningen. Dermed rykket Kofstad opp på 25. plass og berget kortet.

— Jeg hadde gitt opp, så det var helt herlig å konstatere at jeg likevel kom med. Nå ligger jeg an til å få starte et sted mellom 17 og 29 turneringer kommende sesong. Da har jeg en sjanse i hvert fall. Spiller jeg bra, kan det bli flere.

— Jeg vet at jeg har spillet til å vinne en turnering, avslutter en optimistsik Espen Kofstad.

Da kommer i alle fall sponsorene!