I august kunne TV 2 melde at norske utøvere uten astmadiagnose skal ha fått astmamedisin før de skulle gå renn sist vinter.

Saken kom like etter at Martin Johnsrud Sundbys positive dopingprøve ble offentliggjort, og har i høst vært gjenstand for en lang debatt om etikken rundt bruken av forstøverapparat.

Fredag kan NRK fortelle at norske juniorløpere uten astmadiagnose i februar fikk astmamedisin gjennom forstøverapparat. Dette skal ha skjedd under junior-VM i rumenske Rasnov.

Sjeflege for det norske landslaget Petter Olberg, bekrefter dette overfor NRK. Han var selv med som utøvernes lege i Romania.

– I Rasnov var det veldig spesielle klimatiske forhold. Det var mye kullos fra fyring som lå ute i løypene og det var mange som fikk irritasjoner. De første dagene gikk det ganske greit. Da vi kom til dag to-tre, begynte en del å slite. De fleste roet seg i løpet av kvelden, mens noen fikk behov for behandling etter at de hadde konsultert med meg, sier Olberg til NRK.

– Det vi skiller på er astma og det vi kaller astmatisk besvær, som er luftveisreaksjon som gir lignende besvær som astma. Du får en irritasjon, en slimdannelse, i luftveiene som gjør at du puster mer som en astmatiker gjør, forteller Olberg.

Svensk landslagslege reagerer

I Sverige er man sterkt kritiske til nordmennenes bruk av forstøverapparat. Svenskenes landslagslege Per Andersson fortalte Adresseavisen for noen dager siden at, om han fikk bestemme, ville gitt Martin Johnsrud Sundby startnekt.

— Forstøverapparat er ikke noe vi bruker, og noe jeg ikke synes hører hjemme hos idrettsutøvere på elitenivå. Det er en medisinsk metode som jeg synes skal brukes ved akutte medisinske tilfeller, sa den svenske landslagslegen da.

Petter Olberg sier til NRK at de ikke deler den oppfatningen, men at målet er å drive god luftveisbehandling.

— Å si at de (utøverne som fikk medisin) ikke er friske synes jeg blir helt feil. For hvis de er friske, så har de ikke symptomer, og da skal de heller ikke ha behandling, sier Olberg.