Norge-Danmark 31-25

STAVANGER: Danmark er klare for EM, men ikke klare for å slå Norge. Etter å ha blitt utklasset 31-19 på hjemmebane i forrige måned, fikk danskene på nytt merke at det norske kontringsspillet kanskje er verdens beste i øyeblikket. Likevel fant trener Thorir Hergeirsson noen ting han ønsker å rette på:

— Starten vår var veldig bra. Danskene henger ikke med, men kommer skjerpet inn i andre omgang. Vi er litt variable, mangler ankeret, slurver litt og trenger å jobbe mer med samhandlinger i midtforsvaret, sier landslagstreneren.

— Fremover mangler vi litt disiplin. Det er små ting her og der.

Det var håndballkamp, men lignet i starten et sprintstevne i friidrett da håndballjentene ga Danmark en skikkelig hårføner. Og hvilken festforestilling det ble for Marit Malm Frafjord som Norges førstevalg på streken!

– Jeg er ingen Heidi Løke. Grepet hennes har jeg ikke. Men det gikk da ganske bra? sa en beskjeden Frafjord etter å ha scoret syv mål på åtte forsøk og mottatt prisen som Norges beste da Møbelringen Cup startet i Stavanger.

Danskene kastet bort ballen, traff den norske muren eller møtte armer og ben hos Kari Aalvik Grimsbø i begynnelsen av kampen. Det ga norske kontringsmuligheter, og spesielt Camilla Herrem boltret seg på hjemmebane foran et fullsatt Dnb Arena. Fem ganger løp hun fra danskene det første kvarteret og satte kontringsballene inn bak Larvik-keeper Sandra Toft. Flere av dem var på suverene utkast fra Aalvik Grimsbø.

Vi fulgte kampen:

Imponerende av Malm Frafjord

På det meste ledet Norge 11-3 i første omgang, og det hjalp lite at Toft var rasende på sine medspillere som ikke rakk å løpe hjem i forsvar. I tillegg til å bli kontret i senk, gikk jentene fra smørrebrødlandet også på en rekke snedige innspillvarianter fra lagkaptein Stine Bredal Oftedal.

Norge-kaptein Stine Bredal Oftedal og hennes lagvenninner fikk enkel match mot Danmark. Foto: NTB Scanpix

Innspillene ble godt tatt vare på av Marit Malm Frafjord, som blir Norges førstevalg på streken når Heidi Løke går gravid. Larvik-jenta trenger ikke å bli noen dårlig erstatter. I første omgang satte hun tre av tre. Etter pause fulgte hun opp med fire. Totalt syv treff på åtte forsøk!

Samspillet mellom Nora Mørk og Heidi Løke er bedre enn noe regjeringssamarbeid. Det ser ikke ut som om Nora har særlig problemer med å finne Frafjord heller.

Les også:

Waade med fra start

Med 17-10 til pause var det aldri spørsmål om hvor seieren skulle havne, bare hvor stor den skulle bli.

Thorir Hergeirsson valgte å starte kampen med nykommer Silje Waade i forsvar, i hennes fjerde landskamp. Det gikk helt utmerket for et at landets største forsvarstalenter.

Etter at Norges førsteoppstilling hadde sørget for et durabelig forsprang, slapp Hergeirsson til noen av erstatterne — også da annen omgang startet. Men på 20-15 tok han time out. Og han var heller ikke fornøyd med at mens Norge slapp inn bare ti på hele første omgang, kom det syv i løpet av de 12 første minuttene etter pause. Da med Silje Solberg mellom stengene. Hun startet middels, men spilte seg stort opp.

Seieren ble nokså enkel, men Danmark tilhører ikke verdenstoppen. En bedre pekepinn om styrken kommer lørdag når OL-sølvvinner Frankrike er motstander.

Det ble forøvrig norsk "dobbeltseier" torsdag kveld. U19-jentene fikk revansje på bortebane mot Danmark med 26-23 etter å ha tapt stygt onsdag.

Kan møtes igjen i EM

De fire lagene i Møbelringen Cup møttes også i Golden League i Danmark i oktober. Der viste Norge solid styrke og vant alle sine tre kamper.

Det blir nye møter i EM. Russland og Norge er i samme pulje og møtes i den siste gruppekampen i Helsingborg 9. desember, mens Danmark og Norge vil havne i samme gruppe i hovedrunden hvis begge avanserer fra gruppespillet.

Russland stilte for øvrig med syv av sine OL-vinnere da Frankrike ble banket 30-23 i en kamp tidligere på kvelden.

Norge er «som vanlig» tittelforsvarer i EM etter at laget i Ungarn og Kroatia i 2014 tok sitt sjette EM-gull.