MJØNDALEN (bt.no): I Mjøndalen må treneren også jobbe som bartender, speaker, ryddegutt, annonseselger og blogger. Får han i det hele tatt tid til å studere Brann?

— Det er nesten pinlig, begynner Vegard Hansen.

Han snakker om hverdagen som Mjøndalen-sjef. Den innebærer bitte litt mer enn det å flytte kjegler og ta ut lag.

— Jeg jobber med sponsorer fra januar til seriestart. Nå i høst har jeg solgt annonser for 650.000 kroner til en avis vi gir ut. Jeg har stått i baren på julebord i klubben, vært speaker på rekruttkampene, stått i kiosken. Så er det alltid masse rydding og sjauing. Vi er så få at alle må gjøre mye.

På si skriver Hansen Fotball-Norges kanskje mest litterære blogg, et langt innlegg før hver hjemmekamp. Slik skaper han blest rundt en klubb som har gått fra 3. divisjon til eliteseriekvalik på åtte år

— Det er nesten utrolig hvor raskt vi har vokst, sier Hansen.

Fem ansatte

Treningene er lagt til ettermiddagstid, så de studerende og arbeidende spillerne kan nå dem. Hele administrasjonen teller bare fem ansatte. Klubbens totale omsetning er på 15 millioner kroner – og det etter en voldsom vekst de siste årene.

KONTRAKTSLØS: Vegard Hansen er noe så sjelden som fast ansatt trener, med tre måneders oppsigelsestid. Dette er dørskiltet en ukjent «synder» har hengt utenfor kontoret hans. Foto: Anders Hoven, Digitalsport

— Da vi startet satsingen i 2006, omsatte vi for 250.000 kroner, forteller Kenneth Karlsen. Offisielt er tittelen hans sports- og administrasjonssjef, men på dørskiltet hans står det bare «sirkusdirektør».Kanskje er Mjøndalen IF et sirkus, men i så fall et veldrevet et.

Stadion som den står nå, var klar i 2012, med 2500 plasser. Det er bare én skikkelig tribune, på den ene langsiden. Bak det ene målet er det reist leiligheter.

Feltet for bortesupportere, nede ved et av cornerflaggene, er en haug av grus og jord. Seriøst. En finpakket haug av grus og jord.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

— Da vi bygget ut, gjorde vi det annerledes enn de fleste andre: Vi bygget så lite som vi kunne. Vi ønsket å ha et stadion som føltes fullt, heller enn et som var for stort. Det er litt dumt akkurat nå, når vi møter Brann, sier Karlsen.Han holder til i en smal korridor øverst på hovedtribunen. På veggen henger et Mjøndalen-flagg, på pc-skjermen er årets lagbilde bakgrunnen. Noen meter til venstre står en kaffemaskin han stadig er borte og trykker på. Bak nabodøren sitter trener Hansen og ser videobilder av Brann.

Hansen og Karlsen har vært kompiser i 20 år. Førstnevnte ble trener i 2006 og hentet sistnevnte som nedtrappende spiller. Karlsen la etter hvert helt opp og ble daglig leder. Selv om Mjøndalen får hjelp av frivillige tilsvarende 56 årsverk (!), er klubbprosjektets hovedpersoner disse to.

Helse, miljø, sikkerhet

— Arbeidsdagene er ofte 16 timer lange. I en sånn liten klubb, får man et veldig sterkt eierforhold til alt, sier Vegard Hansen.

— HMS er noe av det vi kanskje ikke er så gode på, flirer Karlsen.

Etter intervjuene med BT, følger noen timers kontorarbeid. Så er det A-lagstrening. Assistenttrener Hans Erik Ødegaard, landets mest berømte fotballpappa, styrer det i begynnelsen. Jammen er ikke sønnen der også. Hele Fotball-Norges Martin (15) har slengt seg med på Mjøndalen-trening, selv om han er storebror Strømsgodsets spiller.

BARNESTJERNEN: Strømsgodset- og Norge-spiller Martin Ødegaard (15) har klausul i kontrakten sin om å få trene så mye fotball han vil. Av og til slenger han seg med på Mjøndalen-trening, der pappa Hans Erik Ødegaard er assistenttrener. Foto: Anders Hoven, Digitalsport

At landslagskometen er med, gjør at Mads Hansen bare er den nest mest profilerte på feltet.30-åringen har alt rykket opp to ganger med Mjøndalen.

— Da vi kom opp i 2. divisjon, hadde vi et av de minste budsjettene. Ved neste opprykk, hadde vi definitivt det minste. Men nå er det ikke sånn lenger, nå er vi økonomisk midt på treet i 1. divisjon. Vi har klart å øke omsetningen, og når vi ikke lenger er så underlegne økonomisk, går alt bedre. Det fører til økt profesjonalitet og bedre spillere, analyserer han.

Den e’ brun

Mye er nytt i Mjøndalen, siden de sist spilte elitefotball. Banen heter ikke lenger Nedre Eiker, men Mjøndalen stadion. Gressmatten er blitt til kunstgress, og den er like godt flyttet 50 meter – der midtstreken er nå, var dødlinjen før. Spillerne slipper også å krysse en bilvei på sin ferd fra garderoben til banen, slik de måtte før.

Men draktene er like brune som de alltid har vært.

Ikke bare draktene. Plastsetene på stadion, skiltene på toalettene, gardinene, serviettene – alt er brunt.

— Får vi se de brune trøyene i eliteserien neste år, vil det være stort for hele stedet Mjøndalen. Alle her samler seg rundt laget. Alle, sier sirkusdirektør Kenneth Karlsen.