Preben Gløersen (26) fra Oslo blogger for 100 % Sport om Brasil og brasiliansk fotball.

Det å bli trener for et brasiliansk lag er – i likhet med det siste tiårets økning i ”poorism”, hvor turister betaler for å se hvordan fattige brasilianere lever – et toegget sverd.

Preben Gløersen blogger under fotball-VM.

Ingen har tilsynelatende hørt om Mons Ivar Mjeldes stein-på-stein-parole, som endte med seriegull til Brann i 2007, eller den finansielle situasjonen som har gjort at norske klubber i mindre grad enn før gir treneren fyken. For når trenerne heller burde få tid til å gjøre mange små ting riktig for å strekke seg mot noe stort, kan det minste feilskjær gjøre at alt går samme vei som nasjonalfuglen macaw sparker.I 2004 var det 42 trenerbytter i de 24 lagene i toppserien. Guarani hadde fem, to varte ikke mer enn en uke hver. Bare fire klubber beholdt den samme treneren gjennom hele sesongen.

Joel Santana var innom ni ulike brasilianske toppklubber fra 2000 til 2005. Når han gjorde entre hos Vasco da Gama i 2004 uttalte han passende nok at dette verken var første eller siste gang han kom til å jobbe der.

Brasiliansk série A så i snitt over et trenerbytte pr. annenhver runde i 2011 og 2012. Abel Braga, som vant ligaen med Fluminense og ble kåret til årets trener i 2012, varte kun 10 kamper ut i 2013-sesongen. Sesongstarten i série B i 2013 så 16 trenerbytter de 16 første rundene, altså et bytte pr. runde.

Det sies at det i Brasil finnes rundt to hundre millioner landslagsjefer, at alle ville tatt ut ulike lag, og at landslagssjefen har den viktigste posisjonen i landet etter presidenten.

Det at Brasil ”kun” har hatt åtte landslagsjefsbytter sammenlignet med Norges fire siden Flonaldo-isens opphavsmann herjet med Ronaldinho-isens hjemland sankthansaften 1998 i Marseille, viser at utålmodigheten ikke er like stor på landslagsnivå som på klubbnivå. Behovet for å takle presset ved å være hardhudet og en smule annerledes er likevel åpenbart.

I 1969 ble den tidligere treneren og daværende journalisten João Saldanha tilbudt landslagsjobben av forbundspresident João Havelange i det som skal ha vært et forsøk på å stilne kritikken fra hans journalistkollegaer. I løpet av den korte karrieren som endte med 6 seiere og null tap, hadde Saldanha, som svar på negative kommentarer om hans evner fra hans forgjenger, dratt for å diskutere med forgjengeren på et hotell, veivende med en ladd pistol rundt i lobbyen.

Under Wanderlei Luxemburgo vant Brasil Copa América i 1999, før de tapte kvartfinalen mot Kameruns ni mann i OL i Sydney i 2000. Luxemburgo, som måtte gå etter dårlige resultater i innledningen av kvaliken til VM i 2002, har blitt beskyldt for å bruke internasjonale fotballturer til å smugle kokain og for å bruke svarte penger fra spilleroverganger til å kjøpe eiendommer og biler. På klubbnivå har han hatt fysisk konfrontasjon med sin spiller Marcelinho Carioca over en kvinne, og velsignet sin spiller Gilmar på et hotellrom før en finale, med to dypp i et badekar fylt med lavendel og roser.

Hans etterfølger Émerson Leão var Brasils førstekeeper i VM i 1974 og 1978. Han er uansett mer kjent som modell for altfor små badebukser enn for den mindre enn åtte måneder lange perioden som landslagsjef, som endte med oppsigelse i avgangshallen på flyplassen i Tokyo etter Confederations Cup i 2001. Under årets VM på hjemmebane er den utvalgte Luiz Felipe ”Filipão” Scolari – Gene Hackman-look-a-liken som skrev en autograf med hans navn på en pizzarestaurant i Italia, da han ikke ville skuffe kelneren som var fan av den oscarvinnende skuespilleren.

Scolari er en naturlig leder. Han bar kapteinsbindet i alle de fire profesjonelle klubbene han spilte i, har utdannelse innen fotball— og volleyballtrening og erfaring som trener i seks ulike land. Likevel har kritikken aldri vært langt unna.

Hans nasjonale og kontinentale suksess som Gr ê mio trener på starten av 1990-tallet ble akkompagnert av kritikk rettet mot en såkalt ubrasiliansk og fysisk spillestil, som kjennetegnet hans hjemstat Rio Grande do Sul.

Til tross for at Scolari førte Brasil til VM-seier i 2002, kritiserte Pel é valget om å spille med tre bak, flere i den brasilianske pressen mente laget var dårlig taktisk, mens Johan Cruyff hevdet at det vinnende Brasil-laget spilte defensiv anti-fotball.

Men kritikken preller av på den prinsippfaste hissigproppen Scolari, som under tiden i Gr ê mio skal ha oppfordret lokalt politi til å entre banen og la motstanderne få føle batongen.

Han prioriterte på vellykket og upopulært vis en veldig skadeplaget Ronaldo over Rom á rio i VM i 2002. Som Portugal-trener i 2004 vraket han på kontroversielt vis keeper Vítor Baía til EM på hjemmebane, til tross for at han nettopp hadde vunnet Champions League med Porto og blitt kåret til Europas beste keeper.

I Chelsea ble han uvenn med Didier Drogba etter blant annet å ha nektet ivorianeren to måneders fysioterapi i Cannes i sommermånedene.

Scolaris 40 dager lange sex-nekt for spillerne fikk VMs toppscorer Ronaldo til å uttale at han vil huske behovet nedentil like godt som det å løfte VM-trofeet

Før fjorårets Confederations Cup på hjemmebane snøt han Dante og Luiz Gustavo for den tyske cupfinalen, sånn at landslaget skulle få mest mulig grundige forberedelser.

Den følelsesladde Scolari jobber mye med psykologien til spillerne for å høste all energien rundt laget, og han er kjent for samholdet han bygger i den såkalte «Scolari-familien». Som familiefar i Portugal ga han det ansvarsfulle kapteinsbindet til en ung Cristiano Ronaldo.

I rollen som familiens halvsprø onkel la han kinesiske visdomsord under dørkarmen til de brasilianske spillerne under VM i 2002 og lot dem som slet med å sove spille minigolf i hotellkorridoren til klokken to på natten dagen før finalen. Scolaris 40 dager lange sex-nekt for spillerne fikk VMs toppscorer Ronaldo til å uttale at han vil huske behovet nedentil like godt som det å løfte VM-trofeet.

Etter at Brasil vant VM i 2002 la trener Scolari i takknemmelighet ut på en 16 kilometers lang ferd til et pilegrimsted i nærheten av hans hjem sør i Brasil. Tiden vil vise om han kan snøre på seg havaianasene igjen. For selv om det er nesten 40 år siden Brasil tapte en betydningsfull kamp på hjemmebane, er de sammen med Sverige det eneste landet som har tapt en VM-finale på hjemmebane. Scolari vil nok uansett utfall gi seg etter mesterskapet og bli en del av trenerdansen. Det kan enten fortone seg som en sexy samba med et VM-trofé eller som en rumba med Gunn.