Kringkastingsrådet har fått ti klager fra Liverpool-supportere etter at NRK-kommentator Christian Nilssen skrev flere meldinger på Twitter om Hillsborough-tragedien.

Det er uvanlig mange, ifølge rådets leder Per Edgar Kokkvold, og NRK i sosiale medier blir et hovedtema når Kringkastingsrådet møtes kommende fredag.

— Ikke rart med mange klager

— Det er ikke rart at så mange har reagert. Rådet kommer til å gi en uttalelse i noen av sakene som er meldt inn. Jeg kan ikke røpe på forhånd hvilke det blir, men det kan tenkes at dette er en av sakene. Det overrasker ingen om Rådet kommer til å være kritiske, sier Kokkvold til Aftenbladet.

Både Nilssen selv og NRK har beklaget meldingene.

— Det er lov å gjøre feil, og Nilssen har lagt seg så flat det går an å gjøre, mener Kokkvold, som tidligere var generalsekretær i Norsk Presseforbund i en årrekke.

Representerer NRK

Han mener at selv om Nilssens ytringer var private, så representerer han NRK.

— Vi prøver å løfte dette opp på et prinsipielt nivå om hvordan man oppfører seg på sosiale medier. Meldinger kan være private, men det er også viktig å ta hensyn til arbeidsgiveren. Nilssen blir forbundet med NRK og kan ikke melde seg ut. I slike situasjoner er det journalisten som ytrer seg om det han jobber med. Dette er en prinsipielt viktig sak, avslutter Kokkvold.

KRINGKASTINGSRÅDET

  • Rådet har 14 medlemmer med personlige vararepresentanter.Åtte medlemmer oppnevnes av Stortinget, en av disse er leder av Samisk Programråd, ogseks (inkludert leder og nestleder) oppnevnes av Kongen i statsråd.

  • Rådets oppgave er nedfelt i Lov om kringkasting av 1992. Rådet skal drøfte og uttale seg om hovedlinjene for programvirksomheten i Norsk rikskringkasting. Rådet uttaler seg i de programsaker som kringkastingssjefen forelegger for det, eller som rådet finner grunn til å ta opp etter initiativ fra et medlem eller fra lyttere og seere. NRKs styre og kringkastingssjefen kan også innhente rådets uttalelser i administrative og økonomiske saker. (kilde: Store Norske Leksikon)