— Laget var ikke til å kjenne igjen i de innledende rundene, sier tidligere olympisk curlingmester Pål Trulsen.

Skip Thomas Ulsrud og hans trofaste mannskap er i en internasjonal mesterskapsfinale for åttende gang. De regjerende verdensmestrene kan sette ubeseirede Sverige på plass i sveitsiske Chambéry lørdag ettermiddag, for nå vet Trulsen at laget har skjønt alvoret.

Han syntes nemlig spillerne virket rustne i innledningen, og det kom også noen uventede tap. Ikke minst mot Italia, som ikke akkurat er kjent for å være noen stor curlingnasjon, var nederlaget bittert. Forrige gang Italia var i et sluttspill var i 1979, og da ble det bronse uten kamp. Det ble ikke spilt om tredjeplassen den gangen, så to lag fikk bronsemedalje.

Italienerne har de siste årene vært i fremgang, og tok seg til semifinalen i EM. Italienerne har de siste årene vært i fremgang, og tok seg til semifinalen i EM. Der ble det jevnere enn antatt. Ulsrud måtte treffe på siste sten for ikke å tape.

Dermed er det naboen Sverige som er motstander i kampen om gullet på isen i Sveits, og som Trulsen sier:

— Det ser ut som om de norske veteranene ikke klarer å skjerpe seg før det virkelig gjelder.

Tok seg kraftig sammen

Trulsen mener at Norges herrelag har spilt å så mange år, og oppnådd så mye heder og ære, at kamper må bety noe ekstra før de fire blir tent. Det er ikke ualminnelig i toppidretten.

Tsjekkia ble beseiret 6–4 i en vinn eller forsvinn-kamp torsdag. Og det mot den samme motstanderen som hadde beseiret Ulsruds mannskap i den siste grunnspillkampen.

Senere samme dag var turen kommet til Sveits. Vertslandet ble slått 5–2. Det var tøft å akseptere på hjemmebane for de regjerende euromestrene, som nettopp slo Norge i mesterskapet i Stavanger i fjor.

Ulsrud, Håvard Vad Pettersson, Christoffer Svae og Torger Nergaard vet hva som gjelder, og må bygge sten på sten i de ti rundene.

Pål Trulsen, også ekspertkommentator på Eurosport, vet hva de fire tenker:

— Det betyr noe spesielt å slå Sverige, som har et knallag. Etter OL tok skipen fra Sotsji med seg tre fra VM-laget og dannet en ny gjeng, sier han.

Norge har vært i finalen i EM de fire siste årene. Det samme laget har to VM-finaler og én OL-finale. I Vancouver i 2010 ble det sølv.

Kvinnene har noe på gang

Det generalsekretæren også gleder seg stort over ar det faktum at Norges kvinnelag er klar for opprykk til A-puljen, etter å ha vunnet B-puljen. Fredag ble Ungarn slått 10–6. Da er det bare å satse mot EM i Esbjerg neste år, og kanskje kan det bli VM i Japan i mars. Hvis Norge blir best i tre kamper mot Estland. Skip Kristin Skaslien, Anneline Skarsmoen, Julie Kjær Molnar og Kristine Davanger har fått Norge ut av sumpen. Davanger er for øvrig datter til olympisk mester Flemming Davanger, som spilte på Trulsens lag. Trulsens datter Pia har vært reserve i mesterskapet.

Curlingen ligger i blodet i de familiene.

EM-finale Norge-Sverige, Eurosport kl. 15.