— Det er uheldig for spillerne å bli satt i en situasjon hvor de må ta et slik valg. Det burde aldri skjedd, sier Ellen Øen Carlsen, styremedlem i sjakkforbundet og søster av Magnus Carlsen, til Fædrelandsvennen.

Flere spillere vurderer dermed å boikotte mesterskapet. I Iran er den islamske drakten påbudt ved lov. Flere internasjonale medier som CNNog Telegraphomtaler dette, Dagbladetvar først i Norge.

— Det er helt uakseptabelt å arrangere en av de viktigste turneringene et sted der kvinner tvinges til å dekke seg til med hijab, sier den amerikanske mesteren Nazi Paikidze-Barnes til Telegraph.

Ingen norske deltagere

Ingen fra Norge er blant de 64 kvalifiserte til mesterskapet. Dersom de kvinnelige spillerne ikke følger reglene, står de i fare for å bli arrestert. Øen Carlsen tror noen vil innfinne seg i påbudet, men understreker at sjakkspillerne ikke bør bli satt i en slik situasjon.

— Jeg er litt usikker på hvor mange som vil boikotte. For mange er det den viktigste turneringen de spiller i karrieren sin. Noen føler de kanskje ikke har råd til å boikotte, selv om de egentlig skulle ønske det. Det finnes noen som ikke vil tenke at ikke er et problem i det hele tatt også, sier Carlsen.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) anklages for å ikke ta kvinners rettigheter alvorlig nok.

— Jeg respekterer kulturelle forskjeller. Men å fengsle noen som ikke følger dette, blir for ille. Det føles ikke trygt for kvinner å spiller sjakk der (i Iran). Hvis situasjonen ikke endrer seg, vil jeg absolutt ikke delta. Jeg nekter, sier Paikidze-Barnes.

Carla Heredia fra Ecuador er også meget overrasket.

— Ingen institusjon, ingen regjering, ikke engang sjakk-VM for kvinner skal tvinge kvinner til å bære hijab. Dette bryter med alt som idretten står for. Idrett skal være uten diskriminering, sier Heredia.

FIDE: — Ikke noe problem

Susan Polger, ansatt i FIDE, opplyser om at det ikke har kommet noen formell klage og kan ikke se noe problem med hijab-påbudet.

— Jeg hadde ikke hatt noe problem med å bære slør så lenge det var sånn for alle spillerne, sier Polgar til CNN.

Visepresident i sjakkforbundet, Vibeke Ekeland Grønn, mener FIDE bør revurdere retningslinjene for hvordan de setter opp sjakkturneringer i fremtiden.

— Vi synes det er veldig problematisk at man legger sånne restriksjoner på spillerne. Det er tross alt en verdenstittel det står om. For mange spillere vil det være uaktuelt å spille med hijab og dermed gå glipp av verdensmesterskapet. FIDE burde tenke seg om, sier Ekeland Grønn til Fædrelandsvennen.