Tirsdag bekreftet Norges Friidrettsforbund at bergenseren Ronny Nilsen fortsetter i rollen som sportssjef til etter neste års OL i Rio. Det til tross for at han i vår annonserte at han skulle gi seg i stillingen, som han da hadde sittet i syv år, ved sesongslutt.

Grunnen til helomvendingen er mangel på kandidater til å overta. Generalsekretær i Friidrettsforbundet, Kjetil Hildeskor, sier til BT at kun 14 personer søkte på stillingen, som har vært utlyst i flere måneder. Flere av dem var ikke kvalifiserte for jobben.

— Vi fikk ikke på plass rett person. Vi hadde kandidater, men de passet ikke inn i den profilen vi ønsker, forklarer Hildeskor.

- Uriaspost

Han tror det finnes flere grunner til hvorfor så få har meldt sin interessen for stillingen. Generalsekretæren peker på at det finnes relativt få personer som har den nødvendige kompetansen, at timingen (kun få måneder til OL) er feil – og at stillingen for noen kan fremstå som krevende.

— Man får en del kritikk når det går dårlig, men ikke like stor anerkjennelse når det går bra, sier Hildeskor.

Det vet Ronny Nilsen bedre enn få. Etter sommerens VM, hvor Norge var dårligst av landene i Norden, måtte han svare for massiv kritikk i flere kanaler. Det samme har han måttet gjøre i de foregående mesterskapene, så lenge resultatene har uteblitt.

Etter EM i 2014 mente sågar TV 2s Johan Kaggestad at det var på tide for Nilsen å takke for seg.

— Stillingen kan nok være en uriaspost når resultatene ikke er der. Det kan hende det har påvirket søkeprosessen, sier Nilsen.

— Det er en del av å sitte i en slik posisjon. Man har et ansvar for å få gode resultater, resultater man er avhengige av for å være salgbare overfor sponsorer. De resultatene har vært nedadgående de siste årene, litt på grunn av skader, fortsetter den tidligere spydkasteren.

- Attraktivt

- Er ikke stillingen attraktiv nok, Hildeskor?

— Jeg tror det er en attraktiv jobb. Det finnes et stort potensial i norsk friidrett, sier sogningen.

Det tror også Nilsens forgjenger, Ketil Tømmernes. Han er overrasket over at søkertallene er så lave.

— Hvis man ønsker en utfordrende jobb innenfor toppidrett, kan jeg knapt tenke meg en mer attraktiv stilling, sier Tømmernes.

- Hvorfor er det ikke flere som søker på stillingen, da?

— I tillegg til at det er en krevende jobb, tror jeg ikke at Forbundet er med på å gjøre den attraktiv nok, sier bergenseren.

Han mener at de utøverne som har sjanse til å ta mesterskapsmedaljer ikke er blitt nok prioritert, at satsingen har vært for bred. Ifølge ham bør den nye sportssjefen spisse satsingen for å få de ønskede resultatene, og da må sportssjefen få mandat og velvilje fra Forbundet til å gjøre nettopp det.

— Savner mandat

— Det må finnes en bedre balanse mellom sportssjefens ansvar og hans myndighet. Jeg tror det er den ubalansen som gjør at mange søkeprosesser strander, sier Tømmernes, som understreker at han ikke kjenner til samtalene Forbundet har hatt med aktuelle kandidater.

- Har Ronny Nilsen dårlige arbeidsvilkår?

— Han har fått gode økonomiske rammer, men den spissede satsingen har blitt borte fra friidretten. Alle skal få, og da blir det ikke resultater. Grunnen til det kan være manglende mandat.

Hildeskor forstår problemstillingen, men tror ikke det har hatt noen innvirkning på søkeprosessen.

— Vi diskuterer hele tiden hvordan vi skal spisse satsingen mest mulig, men vi må samtidig ha en balanse mellom rekruttering, talentutvikling og topp. Jeg opplever ikke at den problematikken har hatt noe å si for søkeprosessen, sier han.

På nyåret vil sportssjef-stillingen igjen bli utlyst, og Forbundet skal bruke 2016-sesongen på å finne den rette kandidaten. I mellomtiden tar Nilsen fatt på oppgaven med ny motivasjon og en stor revansjelyst.

— Jeg er ikke fornøyd med de resultatene vi har hatt de to siste årene, så nå skal ermene brettes opp og vi skal kjøre på, sier sportssjefen.