Manchester United setter verdensrekord når klubben skifter fra Nike til Adidas som utstyrsleverandør fra neste sommer.

MEST VERDIFULLE KLUBB: Wayne Rooney, Patrice Evra og Juan Mata feirer scoring i den nokså tunge fjorårssesongen for Manchester United. Foto: NTB SCANPIX

Real Madrid, som også spiller i utstyr fra Adidas, har tidligere vært det laget som fikk mest penger fra sin draktprodusent, omlag 330 millioner kroner i året. Dette beløpet blir smadret av Uniteds nye avtale. Adidas skal betale rundt 800 millioner kroner i året i ti sesonger fremover for å ha sin logo på de røde trøyene.

De beste avtalene i verden

Adidas-avtalen gjorde at Manchester United-aksjer gikk opp med rundt 5 prosent på Wall Street denne uken. Det skriver velrenommerte Forbes.

Avtalen med Nike, samt den ferske sponsoravtalen med Chevrolet skal være de to beste avtalene i verden i sitt slag. Noe som betyr at den engelske klubben går forbi både Real Madrid og Barcelona på listen over verdens mest verdifulle lag, skriver magasinet. United skal nå ha en verdi på 3,6 milliarder dollar (omlag 22 milliarder kroner).

På listen Forbes publiserte i april var Real Madrid verdt 3,44 milliarder dollar, fulgt av Barcelona på 3,22 milliarder dollar. United sto da med en verdi på 2,81 milliarder.

— Tøffere for de spanske klubbene

Forbes skriver at det vil bli vanskelig for de spanske klubbene å ta igjen Manchester United. Dette er på grunn av at den neste TV-avtalen for La Liga skal gjennom kollektive forhandlinger i stedet for at hvert lag forhandler frem sine medierettigheter. Da vil Real Madrid og Barcelona sannsynligvis miste en stor del av sine enorme TV-inntekter.

Den spanske hovedstadsklubben har også langtidsavtaler med henholdsvis Adidas og flyselskapet Emirates. Så lenge de avtalene ikke blir reforhandlet, vil ikke inntektene derfra øke i nær fremtid, skriver Forbes.

De to mest verdifulle klubbene utenfor fotballverdenen, er baseball-laget New York Yankees og amerikansk fotball-laget Dallas Cowboys.

De største avtalene i fotballen:

Utstyrsfabrikant:

KlubbSponsorÅrlig verdi
Manchester UtdAdidas (fra 2015/16)$130 mill.
ArsenalPuma (fra 2014/15)$  51 mill.
Real MadridAdidas$  41 mill.
LiverpoolWarrior$  39 mill.
BarcelonaNike$  38 mill.
Bayern MünchenAdidas$  38 mill.
Manchester UtdNike$  37 mill.

Trøyesponsor:

KlubbSponsorÅrlig verdi
Manchester UtdGM (Chevrolet) (fra 2014/15)$  80 mill.
BarcelonaQatar Airways$  45 mill.
Bayern MünchenDeutsche Telekom$  40 mill.
Real MadridEmirates$  39 mill.
LiverpoolStandard Chartered$  31 mill.
SunderlandInvest in Africa$  31 mill.

(Begge tabeller: Forbes, alle beløpene er angitt i amerikanske dollar)

NB: Manchester Citys avtale med Emirates på 63 millioner dollar pr. år er ikke med, siden den også inkluderer navnerettigheter til stadion.