Berlin er litt senere ute på kaffefronten enn hjemme i Norge.

Da Ulsteinvik-mannen Kristian Moldskred (35) kom til den tyske hovedstaden for fire år siden var han ikke i tvil om at det var kaffe han ville jobbe med. Og han ville gjerne servere norsk kaffe til de tyske kundene.

— Norsk kaffe har høy kvalitet, og er blant den beste i verden. Det vet kaffeentusiastene, sier han.

Kaffe fra Solberg Hansen og Tim Wendelboe selges over disken på Oslo Kaffebar midt i hjerte av Berlin. Han understreker dog at hovedkaffen kommer fra et par berlinerbaserte brennerier, men at den norske kaffen er svært populær.

Moldskred forteller at kaffekulturen vokser raskt. Tyskerne elsker kaffe, men de drikker bare halvparten så mye som nordmenn.

Les også: Oslo blant verdens beste kaffebyer

Kaffenerdens paradis

DSC_0546-EjjFo0PHkL.jpg

Klokken er halv elleve en onsdag formiddag i mai. Kaféen ligger i utkanten av Mitte, i det som tilsynelatende virker som et veldig rolig område.Utenfor jobbes det med veiarbeid. To minutter unna ligger togstasjonen Nordbahnhof. Men det er ingen butikker eller andre spisesteder i nærheten av den norske kaffebaren.

På et bord uten kaféen sitter to jenter, og det ser ved første øyekast ut til å være helt tomt inne i lokalet. Men refleksjonen i vinduet spiller oss et puss. Inne er det et yrende liv. Ikke et eneste bord er tomt.

— Vi er nøyaktig 90 sekunder fra to store bedrifter, deriblant Nokia, forteller Moldskred. Plasseringen er med andre ord langt fra tilfeldig.

Nordmannen har funnet ut at de fleste arbeidere bruker cirka fem minutter å gå til et kaffested. Da han oppdaget alle bedriftene i gaten var han ikke i tvil hvor han ville plassere kaffebaren.

De travle baristaene, 12 totalt, serverer alt det nyeste innen kaffekunst. Gjerne lysbrent. Gjerne kaffevarianter med melk. Eller i en egokopp a'la Aeropress.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Men hvorfor Oslo?

Kaffestedets første navn var Kristiania espressobar, og det var en av de første i sitt slag i den tyske hovedstaden. Det var den gang et lite rom med en espressomaskin lokalisert i Prenzlauer Berg.

Men navnet ble for vanskelig for folk å uttale og forstå, og etter et par år da det var tid for nye lokaler endret han det til Oslo. Navnet er brukt på en rekke spisesteder, barer og kafeer verden rundt.

— Nesten ingen foruten de fra Norden forsto navnet, og folk begynte å kalle baren for «Kristina». Det irriterte meg, så da var det på tide å gjøre noe. Og Oslo klinger bra. Byen er jo noe folk flest kjenner til, og det er lett å huske, sier Moldskred.

Se listen: Her finner du Oslo i verden

DSC_0574-tPKEXkxfWi.jpg

Må flashe

Moldskred opplever kaffekulturen i Berlin som ung. I de skandinaviske landene har kaffe alltid vært en stor del av kulturen. Finnene drikker mest tett fulgt av oss nordmenn, og deretter svensker.

Oslo ble for et par år siden hyllet som en av verdens aller beste og mest innovative kaffebyer av en New York Times' matkritiker. For kaffenerdene er det et godt kvalitetstegn med norsk kaffe i hyllene.

Men en annen ting er også viktig:

— De er opptatt av at utstyret skal være det aller nyeste. Vi må «flashe» litt. Så da gjør vi det, som med en ny espressomaskin for eksempel, forteller han.

Les også: Åtte av verdens beste kaffebyer

DSC_0561-bLavNbajUv.jpg

Kaffe og design = sant

Nye konsepter popper opp i Berlin over en lav sko.

En miks av kaffebar og klesbutikk for eksempel. Eller bar og klesbutikk. Det synes 35-åringen er kult. Kombinasjonen av møbler, klær og kaffe er god, mener han.

DSC_0559-Zl5kHLjnFn.jpg

— De aller fleste som jobber med kaffe er nok over gjennomsnittet opptatt interessert i design og kunst. - Hvorfor er det slik, tror du?

— Det har med det visuelle å gjøre. Vi ser mye industridesign og annen type design i kaffemaskinene. Prosessen ved å lage kaffe er visuelt veldig fin, synes jeg. Når du ser på en baristia jobber: konsentrasjonen og ritualet han gjør, det er stilig synes jeg, sier han.

Han mener en kaffebar skal tilføre energi og inspirasjon.

— For mange er kaffebaren eller kaféen en forlengelse av leiligheten eller hjemmet ditt. Amerikanerne kaller det «third space». Jeg liker den tanken, sier nordmannen.

Interiøret i Oslo Kaffebar er en miks av lys furu og grå betongvegger. Det selges vinylplater sammen med alt du kan tenke deg av diverse kaffeutstyr. Små firkantete bord står langs veggene, og nederst i lokalet er det skapt en liten skandinavisk-inspirert krok med gode lenestoler.

Det er god stemning.

oslo-kaffebar-7fHqJq0CXL.jpg

Andre kule kaffebarer i Berlin:

Five Elephant Coffee

Bonanza Coffee Heroes

Café CK

Følg journalisten på Twitter @reisecamilla

Les også:

Denne norske halvøya er blant Europas best bevarte hemmeligheter

Unngå visumtabbene

Dette er Milanos godbiter