I sprint har det denne sesongen vært umulig å få de to beste til å møte hverandre selv i konkurranse. Asafa Powell har holdt seg unna Tyson Gay. Slik ikke i spyd. Der er Tero Pitkämäki og Andreas Thorkildsen på precamp samme sted — og omgås hverandre.- Vi har ikke avtalt noen treninger sammen, men det blir vel fort til at vi møtes. Vi omgås jo mye. Tero er en av dem jeg treffer oftest, og det blir jo til at vi prater en del spyd, forteller Andreas Thorkildsen på telefon fra Japan.De nordiske landene har valgt samme sted for oppladningen før friidretts-VM starter i Osaka neste lørdag.

Lur strategi.

— Jeg tror ikke det er så vanlig i andre øvelser at konkurrenter omgås så tett, men Tero og Andreas er jo gode venner, sier trener Åsmund Martinsen, som drar ned til eleven i dag.- Har de fordel av det under konkurransen?- Det blir i alle fall hyggeligere mellom kastene, og de to hjelper også hverandre hvis det er behov for det. Men jo direkte coaching er det jo ikke snakk om, sier Martinsen, som mener miljøet i spyd er meget godt. Trenger noen en ispose, skaffer gjerne konkurrenten en til veie.

Kastingen betyr lite.

Spydtrening sammen blir det ikke snakk om for finnen og nordmannen. Av den gode grunn at Thorkildsen ikke får lov å kaste spyd ennå - på grunn av sin prolaps, som han igjen fikk føling med i tredje omgang under DN-galan. - Jeg skal kanskje kaste litt lett en dag før kvaliken, men det blir ikke snakk om noe annet enn oppvarmingskast på 60-65 meter. Det blir ikke snakk om å ta i for fullt før i kvaliken, forsikrer Thorkildsen, som får daglig behandling av fysioterapeut Erik W. Lager.Martinsen tror ikke det betyr så mye at Andreas ikke får kastet så mye.- Han hadde ikke kastet de siste tre ukene før han kom til Stockholm heller. Der kastet han likevel over 89. Grunnteknikken sitter, forsikrer Martinsen.

Fine forhold.

Andreas Thorkildsen er full av godord om precampen, som ligger ca. fire timers togreise fra Osaka.- Den beste jeg har vært på. Her er alt helt topp. Fint hotell, gode treningsforhold, bra transport og alt er skikkelig tilrettelagt, skryter Thorkildsen, som jakter den eneste av de gjeveste medaljene han mangler: VM-gullet. Både OL-gull og EM-gull har sørlendingene allerede i samlingen.Tero Pitkämäki kan "hjelpe" til.

Tero Pitkämäki (t.v.) og Andreas Thorkildsen er gode venner både utenfor og på banen. Det vil begge tjene på i spydfinalen. Her fra precampen der finnen og nordmannen omgås mye.