Det koster å bo – og av og til mer enn man har kalkulert med. For når uventede og alvorlige feil og mangler dukker opp i boligen, er det ikke sikkert man har nok penger på bok til å dekke utgiftene fortløpende.

– Det er gjerne først når slike akutte behov melder seg, at mange innser viktigheten av å ha en økonomisk buffer i bakhånd, som man kan tære på ved behov, kommenterer Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Men har man ikke det, finnes det enkelte grep man kan gjøre, mener hun og får støtte av forbrukerøkonom Silje Havdal i BN Bank.

– Men først av alt: Om man ikke har oppsparte midler, bør man stille seg selv spørsmålet: Er dette virkelig nødvendig? Dersom man må drenere på grunn av fare for fukt eller bytte tak på grunn av fare for lekkasje, er det klart man er nødt til å ta affære, sier Havdal.

Les også: Slik pruter du på boliglånet

Men dersom et bad skal pusses opp fordi flisene ikke lengre er moderne, er hun mer skeptisk. Da må man kanskje akseptere å ha det sånn i noen år.

– Så lenge badet er funksjonelt og ikke har noen svakheter som kan føre til skade på huset, vil oppussing rett og slett være bortkastede penger, forklarer hun.

Kan det vente litt?

Dersom de nødvendige oppgraderingene ikke haster å ta tak i, mener ekspertene at det mest fornuftige er å spare opp pengene til utgiftene på forhånd.

– Det kan for eksempel gjøres ved å øremerke en sparekonto til formålet, og sette opp en fast spareavtale hver måned. Feriepenger og eventuelle skattepenger kan gi et betydelig påfyll i en slik oppussingspott, råder Hans Jacob Brekke, kommunikasjonsansvarlig i Sparebanken Sør.

Les også: Det er dette banken ser etter når de vurderer om de skal gi deg boliglån

Det finnes også en del måter å gjøre oppussingen billigere på.

– Du kan for eksempel kjøpe brukt innredning, verktøy og overskuddsmaterialer etter andres oppgraderinger. Om du gjør størstedelen av arbeidet selv vil, det bli langt rimeligere enn å leie inn håndverkere, sier han.

Forbrukerøkonom Reitan anbefaler å stramme inn pengebruken en periode, for å spare opp penger.

– Planlegger du matinnkjøpene og besøker butikken en gang i uka kan du potensielt spare flere tusen kroner hver måned. Å selge unna ting du ikke har bruk for er også en effektiv måte å få inn raske kontanter på. Du kan også spørre banken din om du kan få en avdragsfri periode på boliglånet ditt.

Refinansiere lånet

Om du ikke kan eller vil vente til du har spart opp nok penger, kan det være en mulighet å låne penger i banken. Dette bør da fortrinnsvis være til investeringer som fører til en verdiøkning på boligen, som oppussing av bad, kjøkken eller nødvendig vedlikeholdsarbeid, mener ekspertene.

– De fleste som har bodd i en bolig over litt tid, kan regne med at verdien på boligen har steget. Og om du har betalt avdrag på boliglånet, har også lånebeløpet krympet. Da er det mulig å få en ny verdivurdering av boligen, og refinansiere lånet. Selv om du da må påregne at du i lang tid framover må betale renter av oppussingsarbeidet, får du en relativt god rente i forhold til annen kreditt, forklarer Brekke.

Les også: Derfor bør du skaffe deg ny verdivurdering på boligen nå

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, anbefaler at man nedbetaler kostnader forbundet med oppussing i et raskere tempo enn resten av boliglånet.

– Har du bakt oppussingskostnadene inn i boliglånet, ville jeg forsøkt å få betalt dette tilbake raskere enn resten av lånet, slik at det ikke dras ut over en lengre periode enn nødvendig, sier hun.

Unngå dyre forbrukslån

Har du muligheter til å låne penger fra familie eller venner, kan det også være en måte å få regnestykket til å gå opp.

– Sørg i så fall for å lage en skriftlig avtale med den du låner penger fra, og at dere blir enige om en eventuell rente på det du låner, råder Reitan.

penger3 Foto: Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Generelt sett vil jeg oppfordre til å styre unna forbrukslån når gjelder oppussing, men har du et akutt behov, og som en siste mulighet, kan du vurdere dette om du vet og har en god plan for tilbakebetaling av lånet, sier Reitan.

Da må du imidlertid være bevisst på en risikoen du tar på deg, og at kostnadene med oppussingen blir høyere grunnet forbrukslånets høye renter.

– Det er viktig at du låner penger fra en seriøs aktør, setter deg inn i alle betingelser samt ikke låner mer enn nødvendig, avslutter hun.

Fakta:

SLIK FÅR DU DET TIL

Silje Havdals tips til hvordan du får råd til å pusse opp – uten oppsparte midler:

Lag et budsjett og en spareplan

Vurder om oppussingen er nødt til å gjennomføres øyeblikkelig. Hvis det kan vente – sett opp et budsjett og lag deg en spareplan, slik at du får spart opp nødvendige midler til å gjennomføre oppussingen på et seinere tidspunkt.

Gjør så mye som mulig selv

Lei kun inn håndverker der det er krav om fagfolk, gjør resten selv. Det finnes mange gode veiledninger på internett, i tillegg er selgerne i byggevareforretninger svært behjelpelige med tips. Om du må leie inn håndverker – få tilbud fra flere for å sammenligne pris.

Feriepenger/skattepenger

Dropp ferien og bruk heller pengene på oppussing. Dersom du får tilbake penger på skatten – unngå å sløs dem bort, men legg dem heller i oppussingspotten.

Selg unna ting du ikke bruker. Kanskje har du møbler, barneutstyr, sportsutstyr eller andre ting som kan selges. Gå igjennom boder, skuffer og skap, og legg ut ting du ikke bruker på f.eks. kjøp/salg-sider på Facebook eller Finn.no. Pengene du tjener kan da brukes på oppussing.

Privat lån

Undersøk muligheten til å ta opp privat lån hos for eksempel foreldre. Her er det imidlertid viktig at det skrives en god og tydelig avtale, og at foreldrene er klare over risikoen ved et slikt lån.

Opplåning

Dersom du har betalt ned en del av gjelden på boligen, og dermed sitter med tilgjengelig kapital der, kan du vurdere en opplåning på boligen. Da vil du øke boliglånet ditt, og da få tilgjengeliggjort midler til oppussing.

Nødløsning: Forbrukslån

Dersom oppussingen må gjennomføres før et boligsalg, og dette vil bidra til en verdiøkning på boligen, kan et forbrukslån vurderes. Dette gjelder imidlertid kun dersom boligen skal selges om kort tid, og lånet dermed raskt kan tilbakebetales. En forutsetning er jo også selvfølgelig at verdiøkningen er større enn kostnaden for oppussingen.

Kilde: Silje Havdal, BN Bank