- ### 1. Unngå at stearinlyset drypper

Ikke plasser lysene for tett, da kan de renne. Avstanden mellom lys, som for eksempel på lysfat, bør være minimum 10 cm, ifølge Nille, som har solgt lys i 35 år.

Lavpriskjeden råder også til at man unngår å plassere lysene i trekk, for det vil resultere i at lysene renner mer enn nødvendig.

Hvis veken er for lang, kan stearinlys også raskt begynne å dryppe. Pass derfor på å holde veken kort, rundt 1 cm, råder lysbutikken Colseth.

Kvalitet er også viktig, mener de, og råder til å kjøpe lys av god kvaliteter for å unngå at lysene begynner å dryppe. Jo høyere stearininnhold i lysene, jo mindre drypper de.

- Dette er takets verste fiende

- ### 2. Få stearinlysene til å brenne pent

Har kubbelyset en diameter over 7 cm, kan det trenge hjelp til å brenne pent. Ofte brenner de store lysene nedover – og etterlater seg store kanter på sidene. Det er fordi voksen er mye kaldere lengst vekk fra flammen og ikke smelter i takt med at lyset brenner.

Ifølge Nille hjelper det at du brenner kubbelysene minst fire timer om gangen. Men skulle du ha fått høye kanter på kubbelysene dine, kan du i så fall bare skjære ned kantene før neste brenning. Da holder du lysene finere lengre.

Det er også viktig at lysene ikke står i trekk, da kan de også brenne skeivt.

LES OGSÅ: 1 av 3 vet det ikke. Gjør du?

- ### 3. Et tent stearinlys skal aldri ryke og sote

Det er et dårlig tegn, dersom et tent stearinlys ryker eller soter, skriver idenyt.dk. Delvis gir det unødvendig og usunn røykutvikling i rommet, delvis brenner det ujevnt.

Det er et dårlig tegn, dersom et tent stearinlys ryker eller soter. Foto: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Levende lys soter fordi veken, parafinen, voksen eller stearinen de er laget av brenner opp. Men akkurat hvor mye lyset soter, avhenger av forskjellige faktorer som hva slags materialer lyset består av, hvordan veken er, hvilken form lyset har og hvordan luftforholdene i rommet er. Er det trekk i lufta, kan det for eksempel få lysene til å sote mer enn ellers.

Tynne, høye lys soter mest. Kubbelys soter nest mest og telys minst, ifølge Svanemerket.no. Dessuten soter lys med mye parafin, mer enn rene stearinlys.

LES OGSÅ: Pass deg for disse brannfellene!

Av og til kan soting og flakkete flamme skyldes at veken er for lang. Da kan du forsøke å blåse ut lyse, la stearinen kjøle seg litt og så klippe veken til den er rundt 1 cm lang, råder Nille.

Svanemerket.no forklarer også at det er når lyset slukkes, at det kommer mest sot. Blåser du det ut, soter det mer enn om du slukker det med en klemme eller lysslukker.

Du kan også være påpasselig med hva slags lys du kjøper. Svane- og blomstmerkede lys inneholder minst mulig helse- og miljøskadelige stoffer, bidrar til mindre farlig avfall og produserer minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser. De er laget av 100 prosent stearin og ikke parafin, råder Erdetfarlig.no. Hvis hele Norges forbruk av stearinlys hadde vært svanemerket, ville vi kuttet utslippene med like mye som om vi fjernet 21 000 biler fra veiene, ifølge Miljømerking.

Les også: Dette er hyttas største brannfarer

- ### 4. Det hjelper ikke å fryse stearin

Noen tror at man kan få flere brennetimer ut av et stearinlys, dersom man lar det ligge litt i fryseren før man bruker det. Men det er feil, ifølge idenyt.dk. Kanskje vil det brenne litt langsommere i begynnelsen, men effekten avtar raskt.

FAKTA OM LEVENE LYS:

Veken trekker til seg flytende fett, som gir nok energi til å holde en rolig flamme. Dersom fettet i lyset er av dårlig kvalitet, vil flammen flakke og sprute.

Flammen til et lys kan deles inn i fire ulike varmeområder. Området nær veken er blått og er 1200-1400 grader. Det fargeløse området like utenfor er kaldere, 800-1000 grader. Temperaturen i den lyse sonen er på rundt 1200 grader, mens den ytterste delen er varmest, 1400 grader.

Kilde: Wikipedia