OSLO: Mongstad-prosjektet som staten og Statoil er blitt enige om, skal foregå i to steg. Første del av renseanlegget skal være på plass fra gasskraftverket settes i drift i 2010. Men full rensing skjer først innen utgangen av 2014. Sosialistisk Ungdom (SU) er opprørt over utslippstillatelsen til Statoil på Mongstad, og sier SV må vurdere regjeringssamarbeidet med Ap og Sp.

— Dette er en hårreisende dårlig løsning for både miljøet og alle som har stemt for en ny miljøpolitikk. Nå må SV diskutere om vi er tjent med å sitte i en regjering og forvalte en politikk vi ikke kan stå inne for, sier SU-leder Kirsti Bergstø til NTB.

Skuffet naturvern Naturvernorganisasjonene er også svært skuffet.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken sier at SV har sviktet sitt viktigste miljøløfte fra Soria Moria-erklæringen.

— Vi spør oss nå hva som blir det neste miljøløftet de vil forlate. De lovet full rensing av nye gasskraftverk, men nå kan det bli fire år med frie CO2-utslipp, sier han.

Natur og Ungdom mener at avtalen med Statoil om CO2-rensing på Mongstad fra 2014 er det største miljøsviket Norge har sett.

— Kristin Halvorsen eier ikke skam i livet, sier Natur og Ungdom.

Forstår

SV-leder Kristin Halvorsen sier hun forstår at det kommer reaksjoner på vedtaket.

— Dette har vært en krevende sak. Jeg er enig med miljøbevegelsen at vi burde hatt fullskala rensing på plass før. Men det var til slutt ikke noe alternativ, for det var ikke aktuelt for Statoil, sier Halvorsen til NTB.

Også KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal mener SV må ut av regjeringen.

— Ved å gi konsesjon for gasskraftverk på Mongstad på disse vilkårene har SV foretatt en faneflukt. I tillegg vil det være stortingsbehandlinger og stortingsvalg underveis som kan endre situasjonen helt, sier Holten Hjemdal.

Venstre imot - Nå må partiet ut av regjeringen for å redde ansikt, sier Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim.

— Det er Arbeiderpartiets løsning som har vunnet fram. Det er komplett uforståelig at SV og Senterpartiet kan fortsette i regjering på dette grunnlaget, sier Kvassheim.

Han påpeker at den første Bondevik-regjeringen gikk av i mars 2000 nettopp på bakgrunn av gasskraftsaken, med Senterpartiet i regjering.

Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen synes derimot det er strålende at regjeringen endelig har somlet seg til å si ja til Mongstad.

— Regjeringen har åpenbart lagt seg på Frps linje: Bygg nå, rens når det er mulig. SV og Bjørnøy står derimot ribbet tilbake, men regjeringen ville ikke overlevd om Mongstad fikk nei, sier Solvik-Olsen.

Haga fornøyd

Senterpartiets leder, kommunalminister Åslaug Haga sier at regjeringens avtale med Statoil om fullskala CO2-rensing av gasskraftverket på Mongstad åpner for nye og spennende miljømessige, energipolitiske og industrielle muligheter.

— Verdens største fullskala renseanlegg for CO2 er et kvantesprang som vil bidra til at Norge blir verdensledende innen CO2-rensing, sier Haga.

LO-leder Gerd-Liv Valla lovpriser regjeringens vedtak om bygging av kraftvarmeverket på Mongstad, og Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen er også svært glad for vedtaket.