FORUS: Til sammen rundt 4.000 tonn råolje lekket onsdag morgen ut i havet, i forbindelse med lastingen fra Statfjord A-plattformen til et tankskip. Det er det nest største oljeutslippet i norsk historie.

Bølger opp til sju meter og kraftig vind gjorde det umulig å få samlet opp oljen, eller løst den opp med kjemikalier. På en pressekonferanse onsdag kveld, medgikk StatoilHydro-ledelsen at de ikke kan gjøre annet enn å vente og håpe at oljen i størst mulig grad ville forvitrer naturlig.

— Vi gjør alt som står i vår makt og vil følge med på utviklingen utover kvelden og natten, sier Arne Sigve Nylund, områdeansvarlig for vest i StatoilHydro.

Men foreløpig innebærer det bare å vente og se hva været tillater.

Statoil-feltet ligger omkring 200 kilometer vest for Bergen like ved grensen til den britiske kontinentalsokkel.

Når ikke kysten

Det dårlige været ser paradoksalt ut til å redde StatoilHydro fra å måtte stå ansvarlig for en miljøkatastrofe langs norskekysten.

For selv om ruskeværet gjør det umulig å samle opp oljen, så vil det samme dårlige været raskere få oljen til å forsvinne av seg selv, opplyser forsker Magnar Reistad ved Meteorologisk institutt i Bergen til NTB.

Ifølge Restad vil rundt en tredel av oljen være fordampet i løpet av ti timer. Det vil si at minst 40 prosent av den lette oljen vil fordampe før den er nådd inn til kystrømmen som går nordover 50 kilometer utenfor norskekysten. Forskerne ved Meteorologisk institutt tror oljeflaket vil følge kyststrømmen nordover, og aldri bli skylt inn mot kysten.

Kystverkets beredskapsavdeling, ved sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås, sier det foreløpig er for tidlig å si noe om miljøkonsekvensene av oljelekkasjen.

8 km langt flak

Lekkasjen ble oppdaget klokken 9.17 onsdag morgen, under lastingen fra plattformen til tankskipet Navion Britannia. Lekkasjen kom fra en undersjøisk ledning under lasting av råoljen. Utslippet dannet et oljeflak på 1 ganger 8 kilometer.

Utslippet er trolig det nest største i historien på norsk sokkel. Det største utslippet skyldtes en ukontrollert utblåsing på Ekofisk i 1977. Det ble beregnet til mellom 13.000 og 14.000 tonn. Ikke noe av oljen kunne i ettertid spores på land.

Myndighetene ser svært alvorlig på onsdagens hendelse, og Petroleumstilsynet skal granske utslippet.

Oljeutslippet i Nordsjøen er nok et eksempel på at det som ikke skal skje, det skjer allikevel innimellom, sier lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim fra Venstre.

Han sier at dette er et moment som man må ta i betraktning når det planlegges oljevirksomhet langs kysten.

Olje- og energiminister Åslaug Haga sier hendelsen er svært beklagelig.

— Utslipp av denne typen skal ikke forekomme. Heldigvis går oppryddingen etter planen, sier Haga til NTB.

- Har ikke kontroll

Miljøvernorganisasjonene mener hendelsen viser at StatoilHydro ikke tar sikkerheten på alvor.

— Ulykken viser at StatoilHydro ikke har kontroll. Den viser at vi ikke har en oljevernberedskap som fungerer, og at kravene fra myndighetene ikke er gode nok, sier Guro Haugen i Bellona til NTB.

— Utslippet bør føre til at StatoilHydro ikke får drive i sårbare områder, sier hun.

StatoilHydro sier de tar kritikken fra miljøorganisasjonene til etterretning, men mener at sikkerheten er god nok.

— Vi har stor tro på at det vi gjør er sikkert nok, men vi vil analysere granskningsrapporten når den kommer og finne ut hva som gikk galt og hvorfor, sier Gunnar Breivik leder for HMS i StatoilHydro til NTB.

Ifølge bt.no har StatoilHydro trolig funnet årsaken til utslippet.

— Antakelig har det gått lekk i en slange mellom lastebøyen og tankskipet, forteller informasjonssjef for undersøkelse og produksjon i StatoilHydro, Vegar Stokset.

Nærmere 25.000 fat råolje strømmet ut i havet i forbindelse med lasting av olje fra en lastebøye på Statfjord A til tankskipet «Navion Britannia».

Les også:

Får krass kritikk av Bellona

Vil løse opp oljesølet

Bellona: — Skal ikke skje

Norgeshistoriens nest største utslipp