Polakker strømmer til begravelsen i det historiske Wawel-slottet i Krakow søndag som blir høydepunktet i sørgeperioden etter flyulykken som kostet presidenten og hans delegasjon til en markering i Katynskogen livet for en uke siden.Men president Barack Obama, forbundskansler Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy, prins Charles og en rekke andre ledere måtte melde avbud på grunn av stengningen av luftrommet etter vulkanutbruddet på Island.

Også kong Harald og utenriksminister Jonas Gahr Støre, som skulle representert Norge i Krakow, måtte avlyse reisen. I likhet med Sveriges kong Carl Gustaf og Danmarks dronning Margrethe.

Presidenter og statsministre fra en rekke land nærmere Polen besluttet derimot å delta, selv om det innebærer lange bilturer. Det gjelder ledere fra de baltiske landene, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia og Romania.

Også Tysklands president Horst Köhler og utenriksminister Guido Westerwelle legger stor vekt på å delta. De blir muligens fløyet til Krakow med et militært helikopter. (©NTB)