NEW YORK : Men han fikk ingen konkrete løfter under møtet med Kongos utenriksminister Raymond Tshibanda på et hotell i New York onsdag ettermiddag. Møtet strakk seg til midnatt norsk tid.

– Jeg fikk ingen løfter om en snarlig overføring av Moland og French til Norge, men jeg følte vi hadde en god dialog om denne vanskelige saken, sier Eide til NRK.

Tydelig budskap

I møtet lovet Kongos utenriksminister at de skulle se nærmere på saken og gi et svar.

Eide sier han forstår at denne saken er vanskelig for Kongo. Landets myndigheter står på sitt om at nordmennene er skyldige i drap.

– Vi må respektere Kongos oppfatning av dette, men jeg føler vi har fått fremført vårt budskap på en tydelig måte som utenriksministeren tok med seg, sier Eide.

Han kan ikke si noe om noen snarlig løsning på saken.

– Jeg kan ikke si noe om hvordan denne saken vil utvikle seg nå, eller om det kan komme til en snarlig løsning, men jeg føler vi hadde en god samtale om denne saken, sier Eide til NRK.

Tre år i fengsel

Det er tre år siden Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet for drapet på sin kongolesiske sjåfør. De ble dømt for drap og spionasje i Kongo, og de to har vært fengslet i landet siden 2009. Norge har flere ganger forsøkt å få fangene overført til Norge. Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre ble enig med Kongos utenriksminister om en overføring for de to nordmennene fra landsbyfengselet i Kisangani til fengselet i hovedstaden Kinshasa under et tilsvarende møte i fjor.