GODE RESULTATER: Høyre i Søgne gikk fram 10 prosentpoeng ved årets valg. Det skapte jubel på valgvagen på Tangvall i går natt. Fra venstre: Karl Strandvik, Grete Jakobsen, Svein Gunnar Ravnevand, Tom Løchen, Anne May Ribe og Anne Caroline Bakken. GODE RESULTATER: Høyre i Søgne gikk fram 10 prosentpoeng ved årets valg. Det skapte jubel på valgvagen på Tangvall i går natt. Fra venstre: Karl Strandvik, Grete Jakobsen, Svein Gunnar Ravnevand, Tom Løchen, Anne May Ribe og Anne Caroline Bakken. Foto: Jon Anders Skau

Brakvalg uten ordførerkandidat

Søgne Høyre gjorde et kjempevalg i Søgne. I ettermiddag blir det avgjort hvem som blir partiets ordførerkandidat.

SØGNE: Med en oppslutning på over 31 prosent får Høyre etter all sannsynlighet ordføreren i Søgne. Men hvem det blir er fortsatt uklart.

— Datasystemet krasjet i går kveld, så vi fikk ikke rede på hvilke personer som er valgt inn før klokken halv ti i formiddag. Vi har nå berammet et møte klokken 16 i ettermiddag. På det møtet regner jeg med at Høyre peker ut sin ordførerkandidat, sier Høyres førstekandidat, Helge Andresen.

Til valg uten ordfører

Partiet gikk som kjent til valg uten en klar ordførerkandidat. Den spesielle situasjonen i Søgne oppstod da toppkandidaten Tom Løchen i vår ble degradert til femteplass. Det skjedde etter at transportfirmaet hans havnet i grøfta og han selv gikk personlig konkurs.

— Det er en spesiell situasjon som har oppstått. Jeg skulle nok ønske at vi hadde avklart hvem som var partiets ordførerkandidat allerede i januar, men det ser ut til at velgerne ikke har straffet oss for å ikke ha avklart det, sier Tor Einar Ravnevand, leder i Søgne Høyre.

Søgne Høyre mente den Ap-ledede kommunen hadde mistet styringen på økonomien i kommunen, og da passet det dårlig med en toppkandidat som hadde mistet styringen på egen økonomi. I går ble det klart at velgerne ikke straffet partiet, med en økning i oppslutning fra 21 prosent ved forrige valg. Høyre får dermed ni av 27 representanter i kommunestyret.

Blir ikke Andresen

Førstekandidat Andresen har gitt beskjed om at han ikke ønsker å bekle ordførervervet.

— Jeg er 75 år og har jobbet hele livet. Jeg har ikke lyst til å binde meg til et kontor for de neste fire årene. Men jeg har sagt at jeg kan være gruppeleder hvis de vil ha meg. Da vil jeg få en sentral rolle i utformingen av politikken, sier Andresen.

Tirsdag formiddag opplyser Andresen at partiet har flere kandidater som kan være aktuelle for vervet. Tom Løchen fortalte i går at han fremdeles kan være aktuell.

— Den saken er ute av verden og jeg har fått mange positive tilbakemeldinger i ettertid. Så jeg er klar som ordførerkandidat, sier Løchen.

Bredt samarbeid

I tillegg til å bestemme ordførerkandidat vil Høyre diskutere hvem de skal samarbeide med på dagens møte.

— Vi har forhandlet frem en borgerlig plattform sammen med KrF, Frp, Venstre og Senterpartiet. De nye gruppene må selvfølgelig godkjenne det som er forhandlet frem, men selv kommer jeg til å anbefale et slikt samarbeid for Høyres gruppe, sier Andresen.