OSLO: Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen ble bisatt fra Slottskapellet kokken 12. Det lille kapellet var beskjedent pyntet, med mange store kranser omkring en flaggdrapert båre. Et stort hjerte var plassert til høyre for båren, mens en krans i det svenske flaggets farger stod på den andre siden.

Kongen, dronningen, kronprinsen, kronprinsessen, prinsesse Astrid fru Ferner og prinsesse Märtha Louise var til stede i bisettelsen. Det samme var Sveriges kronprinsesse Victoria, statsminister Jens Stoltenberg og Oslo-ordfører Fabian Stang. Det var ventet om lag 120 gjester i kapellet.

Bisettelsen ble ledet av biskop Ole K. Kvarme og domprost Olav Dag Hauge.

Biskop Ole Christian Kvarme forretter under bisettelsen til prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen i Slottskapellet fredag. Garden sto æresvakt ved båren. Foto: NTB scanpix

— En vakker og verdig avskjed

- Det er et blad som ventes i den kongelige familien. Og det tegner til å ha vært en vakker og verdig seremoni. Hele familien ned til de aller minste tente lys, sier hoffreporter Kjell Arne Totland til Aftenposten.no på Slottsplassen etter bisettelsen.

Seremonien var ferdig klokken 13. Deretter er kongeparet vertskap for en mottagelse på Slottet.

— I tråd med den hun var var det en privat seremoni. Hun var en reservert person. Hun blomstret i venners lag, men trivdes ikke i store forsamlinger. Sønnen Håkon nevnte i sin tale i dag hennes store sans for humor, sier Totland, som møtte prinsessen ved flere anledninger.

Stedes til hvile ved Asker kirke

Prinsesse Ragnhild stedes til hvile ved Asker kirke i nærvær kun av den nære familie. Familien ønsker jordfestelsen uten presse til stede.

— I noen dager har prinsesse Ragnhilds båre stått på Slottet, der hun jo ble født i 1930, og der hun i sin tid ble både døpt og konfirmert - før hun får sitt siste hvilested utenfor sin gamle sognekirke i Asker, der hun ble viet til sin Erling, sier Totland.

Regjeringen tilbød begravelse på statens bekostning, men Lorentzen-familien takket nei.

— Jeg synes det er veldig vakkert at prinsesse Ragnhilds siste ønske at deltagerne ved bisettelsen fredag - og alle andre som vil hedre hennes minne - i stedet for blomster sender et bidrag til hennes fond for gatebarn i Brasil. Fondet var hennes hjertebarn i mange år, og hun hadde selv et nært forhold til mange av gatebarna i Rio, sier Totland til Aftenposten.no.

Tilbaketrukket liv

Det var søndag 16. september prinsessen døde i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil, 82 år gammel.

Da prinsessen kom til verden på Slottet 9. juni 1930, var hun den første prinsesse født på norsk jord på 629 år. Hun ble født to dager etter 25-årsjubileet for unionsoppløsningen.

Prinsessen giftet seg med Erling Lorentzen i 1953, og trådte da ut av offentligheten. Paret flyttet til Brasil, og prinsessen foretrakk å leve et tilbaketrukket liv her og trivdes ikke i rampelyset, ifølge Totland.

Prinsessen og Erling Lorentzen fikk tre barn; Haakon, Ingeborg og Ragnhild Alexandra.

Flagger på halv stang

På Slottsbalkongen og på Slottsplassen er flagget heist på halv stang.

I forbindelse med bisettelsen er det bestemt at statlige myndigheter skal flagge på halv stang fram til klokka 16. Kommunale og fylkeskommunale myndigheter anmodes om å slutte seg til flaggingen.