Jensen stilte nyklipt, iført brun skinnjakke og hvit skjorte. Rett i ryggen og med klar stemme svarte han «ikke skyldig» på spørsmålene om han erkjenner straffskyld etter punktene i den omfattende tiltalen mot ham.

Den tidligere polititoppen lyttet oppmerksomt da tiltalen ble opplest for ham i Oslo tingrett. Han ristet litt på hodet før han svarte et klart nei på korrupsjonstiltalen.

Narkotiltalte Gjermund Cappelen erkjenner imidlertid at han har innført over 16 tonn hasj til Norge over en periode på mange år.

– Skyldig, svarte Cappelen med lav stemme etter at tiltalen mot ham ble opplest av aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Kjølig stemning

Ingen av de to tiltalte ga kommentarer til pressen da de ankom tingretten mandag morgen, men Cappelens advokat, Benedict de Vibe, sa at Cappelen gledet seg til å komme i gang.

– Det blir hans mulighet til å fremlegge saken, sier han.

På spørsmål om hvordan det blir for Cappelen å møte Jensen i salen, svarer advokaten slik:

– Det blir nok ikke noe hyggelig møte, men de skal ikke sitte og holde hverandre i hendene heller. Det blir en spennende dag for begge, sier de Vibe.

De to hovedtiltalte håndhilste ikke på hverandre da de kom inn i retten. De to tiltalte sitter på hver sin ende av tiltalebenken. Cappelen skuet bort mot Jensen.

Flere har på forhånd uttalt at rettssaken blir en kamp om troverdigheten til de to tiltalte. Cappelens advokat ser det annerledes.

– Nei, dette med troverdighet er ikke det viktigste. Det viktigste er de bevisene som føres og om de er egnet til domfellelse, sier han.

Cappelen (50) er aktoratets nøkkelbevis, faktoren som kan bli avgjørende for å få Eirik Jensen (59) dømt for grov korrupsjon og grov narkotikakriminalitet. Han hevder den tidligere polititoppen over en tiårsperiode hjalp ham med å smugle 13,9 tonn hasj inn til Norge – i bytte mot penger, gjenstander og verdier for til sammen cirka 2,1 millioner kroner.

Motstridende forklaringer

De tiltalte har gitt helt motstridende forklaringer til politiet: Mens Cappelen påstår at Jensen fikk betaling for å beskytte ham og hans narkotikatrafikk mot lovens lange arm, hevder Jensen at Cappelen var en av hans viktigste informanter om hva som foregikk i den kriminelle underverdenen. Hvem av dem som snakker sant, blir spørsmålet dommerne skal ta stilling til gjennom den fem måneder lange rettssaken.

Oslo tingrett skal behandle den omfattende narkotika- og korrupsjonssaken de neste månedene.

Til sammen skal drøyt 200 vitner forklare seg. Mye av bevisførselen vil dessuten dreie seg om tekniske spor: Teledata og SMS-er beviser ifølge påtalemyndigheten at Jensen på ulike måter ga advarsler eller klarsignal i forbindelse med innførselen av mange store hasjpartier.

De to første dagene går med til å lese opp tiltalene og presentere de viktigste bevisene mot de to tiltalte. Onsdag skal Eirik Jensen starte på sin forklaring. (©NTB)