Jon Johansen, populært kalt DVD-Jon, er heller ikke ilagt saksomkostninger, og retten mener det ikke er grunnlag for inndragning av utstyr.19-åringen var tiltalt for å ha deltatt i knekkingen av beskyttelsessystemet Content Scrambling System (CSS), samt for å ha deltatt i produksjonen av et piratprogram med navnet DeCSS.

Programmet, som ble lagt ut på internett, gjør det mulig å spille av DVDer produsert av den amerikanske film— og underholdningsindustrien, Movie Pictures Association (MPA), under operativsystemet Linux.

Ifølge tiltalen skal programmet ha blitt lastet ned mer enn 5.000 ganger fra internett i perioden fra oktober 1999 til 17. januar 2001. Aktor Inger Marie Sunde la i sin prosedyre vekt på at Johansens program setter fart på piratkopieringen av DVDer. Hun mener programmet er et ran av bedriftshemmeligheter.

Forsvareren, advokat Halvor Manshaus, ba retten om å frikjenne Johansen fordi han ikke kunne være ansvarlig for om noen bruker programmet til andre formål enn å ta sikkerhetskopier av lovlig kjøpte DVDer.

Johansen selv hevdet at hans motiv for å utvikle DeCSS var at han skulle utvikle en DVD-spiller for operativsystemet Linux, ikke for å kopiere DVD-filmer.

Økokrim har etterforsket saken siden januar 2000, da Johansen ble anmeldt av organisasjonen til MPA. Det er aldri tidligere blitt ført en lignende sak for norsk rett.