KRISTIANSAND/ BERGEN/ TRONDHEIM/ STAVANGER: I de største norske regionavisene kan Dagbladets Hege Duckert få jobb og beholde alle vennene sine. Så lenge hun er åpen om det.

— Jeg vil ikke ha ekskludert et godt emne fordi man var venn med kongefamilien, sier sjefredaktør i Bergens Tidende, Einar Hålien, til NA24 Propaganda. Han ville riktignok ha tenkt gjennom hva hun skulle skrive om og ikke, og kommunisert til leserne om dette forholdet.

— Fordi det er viktig å ha en åpenhet om det - slik at leserne kan vurdere det, sier Hålien. Og han er ikke alene.

Ville ansatt

En ringerunde NA24 Propaganda har gjort til de fire sjefredaktørene i de store regionavisene viser at samtlige ville ansatt Dagbladets kulturredaktør og stedfortredende sjefredaktør Hege Duckert, til tross for hennes personlige vennskap med kronprinsparet.

— Jeg ville i hvert fall ikke latt det som har stått på trykk i avisene i det siste være det jeg bygger min vurdering på. Hun har klart mange flere kvalifikasjoner, sier konstituert sjefredaktør i Adresseavisen, Arne Blix.

— Ja, jeg ville ansatt henne, men poenget er jo at hun må ha klare linjer og full åpenhet om sitt vennskapsforhold. Det måtte vi hatt en grundig gjennomgang av. Jeg har sagt før at redaktører må kunne ha venner, men da må man være åpen om det, slik at det ikke oppstår habilitetsproblemer, sier sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland.

Forskjell på venner

Ingen av de fire redaktørene har noe i mot at Hege Duckert har venner høyt oppe på samfunnsstigen. Men samtidig er de betenkte over at journalister knytter til seg venner gjennom karrièren sin.

— Det er forskjell på det vennskapet du drar med deg inn og det du skaffer deg mens du er journalist, sier sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven, og legger til:

— Jeg synes det sier noe om medienes rolle i samfunnet at man blir attraktive venner og bekjente i de høyere sosiale lag. Det er en viktig prinsipiell forskjell på vennene man har hatt, og det å aktivt foreta seg noe for å bli venn med kronprinsparet. Der trår man over en grense som journalist. Da opptrer man uten skjønn, mener Holmer-Hoven.

Åpenhet

Det er nettopp hemmeligholdet rundt vennskapet til kongefamilien de fire redaktørene er opptatt av. Åpenhet er alfa og omega, mener redaktørene.

— Hadde jeg vært en nær venn av ordføreren i Bergen, skulle avisen ha skrevet om det, og jeg ville ha flagget det selv, sier Hålien.

— Det som blir spesielt er når man tar aktivt del i å etablere vennskapet, og det er jo det som skaper debatten her – å skape nettverk. Det er jo en annen sak, avslutter Blix.