Havana (NTB-AFP): Wilma er dermed sterkere enn forgjengeren Katrina, som raserte New Orleans og kostet nærmere 1.200 mennesker livet i august.

På Cuba beordret myndighetene onsdag full evakuering av populære feriesteder langs vestkysten, og ba samtidig innbyggerne i lavereliggende områder om å søke tilflukt andre steder.

Myndighetene frykter store nedbørsmengder de neste døgnene, med fare for jordskred og oversvømmelse.

Norske studenter

Mexico har startet evakuering av 30.000 turister fra den populære Yucatan-halvøya, som trolig vil bli rammet av Wilmas voldsomme krefter fredag.

Blant de evakuerte er også 29 norske studenter som onsdag kveld forlot Isla Mujeres utenfor Cancun, der de var på høstferie.

Alle hoteller på øya er beordret evakuert, og myndighetene har stilt 250 skoler og idrettsanlegg lenger inne i landet til rådighet for turistene.

De norske studentene holder dette semesteret til i byen Guanajuato sentralt i Mexico i regi av den private norske organisasjonen Gateway College.

Cancun

– Vi har foreløpig booket studentene inn på et orkansikkert hotell i Cancun, men vi arbeider med å få dem ut av området innen orkanen slår til for fullt, opplyser Gateway College.

Fjernsynskanalen MTV skulle onsdag ha hatt sitt årlige Video Music Award Latin America-show i Cancun, men fant det best å avlyse.

– Vår prioritet er nå å få artistene hjem igjen, før stormen rammer, sa en talskvinne for MTV.

Mexicos president Vicente Fox legger heller ikke skjul på sin bekymring, men lover samtidig at beredskapen er på topp.

– Denne stormen er svært kraftig og svært truende, men alle mekanismer for å forebygge er klare og vi har forberedt oss i flere dager, sier Fox.

Høy beredskap

Også på Jamaica og Cayman-øyene, og i Nicaragua og Honduras er myndighetene i høyeste beredskap, usikre på hvilken vei Wilma vil ta de neste døgnene.

Mellom-Amerika ble rammet hardt av orkanen Stan som kostet 2.000 mennesker livet tidligere i høst, og folk i kystområdene er advart mot faren som truer.

Myndighetene i Florida har også slått orkanalarm, og har nok en gang bedt tusenvis av turister og fastboende om å forlate øygruppen Florida Keys.

Selv om ekspertene er usikre på Wilmas videre ferd, antar de at orkanen kan nå land i det vestlige Florida som fortsatt sliter med ettervirkningene etter tidligere orkaner. (©NTB)