OSLO/KRISTIANSAND: Christian Lian var en av fire norske soldater som dødeav en veibombe i Almar-distriktet i Afghanistan i 2010. Under Veterandagen som markeres på Akershus festning, var han en av toveteraner som får utdelt medalje post mortem.

I mars ble det klart at Lian skal tildelesKrigsmedaljen med én stjerne for sin innsats under et bakholdsangrep iGhowrmach nordvest i Afghanistan.

16 andre soldater mottar også medalje tirsdag for sin innsats under angrepet.

– Soldat er en hedersbetegnelse. Veteran er en hedersbetegnelse. Dere skaper en tryggere framtid for våre barn. Det takker vi dere for i dag, sa Stoltenberg ved åpningen av INTSOP-utstillingen ved Forsvarsmuseet ifølge NTB.

Kong Harald var til stede både under kransnedleggelsen og åpningen der statsministeren minnet norske veteraners innsats. Gunnar Sønsteby, som nylig fikk Forsvarets Hederskors, ble takket og hyllet av statsministeren.

– Våre eldste veteraner tjenestegjorde under andre verdenskrig. Våre yngste veteraner hindret i fjor et varslet folkemord. Vi minnes i dag alle som har falt i tjeneste for Norge – i operasjoner i utlandet eller i øvelse her hjemme. De har gitt det mest dyrebare av alt. Sine egne liv, sa Stoltenberg.

Veterandagen som holdes for andre år på rad, markeres av Regjeringensammen med Forsvaret og sammenfaller med Frigjøringsdagen etter andreverdenskrig.

«Veterandagen skal gi anerkjennelse til alle militære veteranerfra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner.» står det på Forsvarets egnesider.