— At vi gjør dette sammen, er veldig gøy. Vi forener profesjonelle musikere med sjuendeklassinger, Fotspor og Sølvstrupene. Det gir et universelt perspektiv, sier dirigent Marianne Sødal Misje.

I fjor startet Kilden sin juletradisjon; juleevangeliet presentert med figurteater og musikk. I går var det premiere på årets forestilling. 250 aktører, fordelt på Kristiansand Symfoniorkester, Kristiansand Solistensemble, Kildens seniorkor Sølvstrupene, teatergruppen Fotspor fra Kirkens Bymisjon, dukkespillere fra Kilden, studenter fra UiA og 7. trinn fra Slettheia skole, er med på forestillingen.

- Monumentalt vakkert

250 aktører er på scenen samtidig under "Juleevangeliet" i Kilden. Det hvite koret i front er 7. trinn ved Slettheia skole. Bak til høyre ses Kristiansand Solistensemble, mens øverst til venstre står den ene halvparten av Sølvstrupene. Helt foran sitter dukkeskuespillerne som styrer Maria og Josef. Foto: Reidar Kollstad

De ga publikum frysninger med fremføringen av bibeltekster visualisert gjennom figurteater og iblandet julemelodier fra både inn— og utland.

— Det er rørende og monumentalt vakkert. Det er noe av det fineste kor- og orkesterverk som finnes. Og det er et budskap som er substansielt, sier teatersjef Ingrid Forthun, som har regi på "Juleevangeliet".

— Det er viktig med tradisjon, og vi gjør juleevangeliet på en annen måte når vi iscenesetter det på denne måten. Jeg er kjempefornøyd, sier en smilende Forthun "backstage" etter premieren.

— Det fineste med dette, er at det er juleevangeliet i all sin enkelhet og all sin storhet, på samme tid. Kildens ledelse har helt siden åpningen ønsket dette som en juletradisjon, sier Misje.

"Glade jul" på fire språk

De 50 elevene fra 7. trinn ved Slettheia skole var med i fjor også, da som 6. trinn. Elevene har bakgrunn fra over ti land, og er sterkt delaktige til at "Glade jul" blir sunget på vietnamesisk, spansk, polsk og engelsk i forestillingen.

— Det er fint å få være med, og artig at vi ble spurt igjen, sier Magnus Nordhagen Wangsvik (12).

Kristian Stedal Hannevik spiller engelen Gabriel, som kommer med budskapet fra Gud til både Maria og Josef, samt gjeterne på Betlehemsmarkene. Foto: Reidar Kollstad

Kristian Stedal Hannevik (14) har fått det ærefulle oppdraget å spille engelen Gabriel, den eneste rollen som ikke spilles av en dukke.

— Det var god stemning, masse jubel og mye publikum. Vi fikk til alt vi har jobbet med, og jeg gleder meg til de to neste forestillingene, sier Kristian.

Kilden Dialog

Her kommer de tre vise menn fram til Jesusbarnet. Giert Werring (helt til høyre) styrer dukkene sammen med teatergruppen Fotspor fra Kirkens Bymisjon, samt studenter fra UiA. Foto: Reidar Kollstad

"Juleevangeliet" er et Kilden Dialog-prosjekt, og halvparten av de 250 aktørene stammer fra ulike Dialog-prosjekter. Seniorkoret Sølvstrupene, der man må være over 62 år for å være med, er et av Dialog-prosjektene. Teatergruppen Fotspor fra Kirkens Bymisjon er et annet.

— Det er fantastisk å få være med på en slik forestilling. Det er en gave, både til oss og til publikum, sier Anne Beate Tempelhaug fra Fotspor.

— Det er utrolig inkluderende. Jeg føler meg heldig som for være med på dette, sier Tore G. Knutsen fra Fotspor.

Her har gjeterne fått budskapet fra engelen Gabriel, om at en frelser er født i Davids by. Gjeterne blir styrt av deltakere i teatergruppen Fotspor fra Kirkens Bymisjon. Foto: Reidar Kollstad

Christer Wold Sundstøl har overtatt fortellerstemmen fra Anne Ma Usterud, som hadde den i fjor.

— Det er en ære, spesielt når jeg kan gjøre den på min egen dialekt. Det gjør det mer ekte, sier venndølen Sundstøl, som er en av fire UiA-studenter i forestillingen.

— Det er godt vi får fram denne historien, siden religion står forholdsvis sterkt her på Sørlandet, legger han til.