Xofigo er en medisin mot prostatakreft som allerede er godkjent i USA og EU.

Chris Parker, som er klinisk onkolog ved The Royal Marsden NHS Foundation Trust i London, begynte å prøve ut medisinen på pasienter for ni år siden. Han er ansvarlig hovedutprøver for studien som ligger til grunn for godkjenningen av Xofigo, og sier til Dagens Medisin at den har hatt bedre effekt enn ventet.

— Fra første pasient skjønte jeg at Xofigo var effektivt når det gjaldt å kontrollere smerten. Men jeg visste ikke da at det også hjalp pasientene til å leve lenger. Det var en svært positiv overraskelse, sier Parker som også forteller at pasientene tålte medikamentet godt.

Bød 14,5 milliarder

— Dette er veldig stort for oss som har jobbet med dette. Det er veldig få forskningsprosjekter som leder til en medisin som blir godkjent, og som kan tas i bruk, sa Roy Larsen til NRK da medisinen ble godkjent for bruk i USA i midten av september.

Sammen med professor og overlege ved Radiumhospitalet, Øyvind S. Bruland, har Lindesnes-mannen Roy Larsen vært med å oppdage medisinen som nå er godkjent for det norske markedet.

— Noen pasienter vil ha god effekt, mens andre pasienter med prostatakreft vil ha mindre effekt. Det vet man ikke før pasientene har prøvd medisinen, har Larsen uttalt til NRK.

Sørlandet sykehus har også vært deltakende i prosessen.

— Senter for kreftbehandlingrekrutterte 10 pasienter til Alsympca studien. Totalt deltok det over 900pasienter i studien. Vårt bidrag har med andre ord vært relativtbeskjedent, skriver Svein Mjaaland, leder av senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus i en e-post til Fædrelandsvennen.

Legemiddelfirmaet Algeta inngikk i 2009 et samarbeid med Bayer som nylig bød hele 14,5 milliarder kroner for det norske selskapet. Det er Bayer som har den internasjonale markedsføringstillatelsen for Xofigo.

Parker forteller at medikamentet vil bli tilgjengelig på det engelske markedet i løpet av en måneds tid. I Norge vil det ta enda en stund før det er på markedet.

I Norge ser man fram til at medikamentet blir tilgjengelig i kreftbehandlingen. Hovedkomponenten er den radioaktive isotopen radium 223 som dreper kreften med alfastråler.

— Godkjenningen av Radium 223 i Norge betyr at vi får enda et nytt medikament som kan gjøre livet til alvorlig syke pasienter lettere, og ikke minst forlenge livet. For hele pasientgruppen er dette en betydelig gevinst i livskvalitet og levetid, sier overlege og onkolog Daniel Heinrich ved kreftavdelingen ved Akershus Universitetssykehus til VG.

- Alle må få

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er glad for at kreftmedisinen viser seg å være så god at den nå er blitt godkjent i Norge.

— Det er svært positivt at norsk forskning har bidratt så betydelig i utviklingen av dette legemiddelet, sier Høie til avisen.

Selv om medikamentet er dyrt, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen at alle som kan ha nytte av medisinen, må få den.

— Vi vet ikke den norske prisen ennå, men vår holdning er at dersom fagmiljøet anbefaler at medisinen tas i bruk, skal alle få. Å forlenge livet med noen måneder kan være svært verdifullt for den det gjelder. Medisinen er smertelindrende og kan også gi folk en bedre avslutning, sier Opdalshei til VG.