Den ungarske valutaen, forinten, falt med mer enn 20 prosent de siste månedene av 2011. Etter at den svært omstridte grunnlovsreformen ble innført ved årsskiftet, ble forinten ytterligere svekket.

Tirsdag sa en EU-talsmann at EU-kommisjonen ennå ikke har bestemt seg for om samtalene om økonomisk hjelp til Ungarn skal gjenopptas. EU insisterer på at den ungarske sentralbanken må forbli uavhengig.

«Viktator»

Ungarns statsminister Viktor Orbán har møtt stor motstand mot sin grunnlovsreform. Mandag demonstrerte titusenvis utenfor operahuset i Budapest der regjeringen feiret lovendringen med en gallamiddag.

Demonstrantene blokkerte inngangen og ropte «Viktator» etter statsministeren da han måtte forlate festen via en bakdør.

Flertall

Endringene i Ungarn startet da Orbáns parti Fidesz vant valget våren 2010 og fikk over to tredelers flertall i nasjonalforsamlingen. Den høyreorienterte regjeringen har dermed hatt makt til å gjennomføre grunnlovsendringen uten hensyn til opposisjonen.

Orbán har siden valgseieren jobbet utrettelig med å innføre nye lover og grunnlovsendringer som visker ut skillet mellom den utøvende, dømmende og lovgivende makt.

Den mest grunnleggende endringen er en rekke nye bestemmelser som fører til at hele rettssystemet i langt større grad er underlagt regjeringen. (©NTB)