OSLO: Det viktigste tiltaket for å øke andelen, er lønn, sier Mimi Bjerkestrand, leder i Utdanningsforbundet. Hun mener det er svært bekymringsfullt at utviklingen ikke går i stikk motsatt retning.

Ferske tall fra kommunene viser at antall dispensasjoner fra utdanningskravet i barnehagen har økt med 6 prosent fra 2010 til 2011, skriver Aftenposten.no.

Dispensasjoner er en form for nødløsning der folk uten godkjent førskolelærerutdanning ansettes i stillinger som krever førskolelærerutdanning.

— Jeg synes det er overraskende at vi mangler flere nå når utbyggingen har flatet ut, sier Bjerkestrand.

Hun forteller at det i dag mangler rundt 6000 førskolelærere, og at det finnes en reservestyrke på rundt 10 000 førskolelærere som har gått ut av yrket.

Vil stramme inn

Nylig la et stort barnehageutvalg frem forslag til ny barnehagelov der de vil lovfeste at halvparten av ansatte i norske barnehager skal være pedagoger. De legger også opp til en innstramming i mulighetene for å gi dispensasjoner.

- Forslaget er helt nødvendig og riktig for å styrke kvaliteten i barnehagene. Men den virkeligheten vi ser nå gir dessverre ikke gode utsikter, sier Bjerkestrand.

Kunnskapsdepartementet satte nylig i gang en rekrutteringskampanje for å få flere unge til å velge førskolelærerutdanning.

Høyere lønn

— Vi støtter helhjertet opp om dette, men kampanjer alene er ikke nok. Vi trenger flere tiltak, og det viktigste er lønnen, sier Bjerkestrand.

Minste begynnerlønn for en førskolelærer er 328 000 kroner, og lønnen øker relativt lite med økt ansiennitet.

– For å rekruttere nye førskolelærere og lokke tilbake de som har forlatt yrket, må kommunene sørge for bedre lønn, en stans i dispensasjonsbruken og et godt faglig arbeidsmiljø, sier Bjerkestrand.