Mobilen har blitt et like vanlig syn som appelsiner og tursjokolade i påskeløypene. Vi sjekker værmelding og karttjenester, og foreviger solskinnet på Intsagram. Noen klarer heller ikke å holde seg unna Facebook selv med ski på beina.

Landsrådsleder Ole Gladsø i Røde Kors Hjelpekorps liker ikke trenden med at stadig flere setter sin lit til mobiltelefonen alene når de ferdes i vinterfjellet.

-Mobilen kan definitivt være et nyttig supplement og hjelpemiddel, men det er fortsatt slik at fysisk form, kart og kompass og egen kunnskap om turområdet må være hovedverktøyet, sier Gladsø og peker på at mobiltelefonene er avhengig av både strøm og dekning for å fungere. Det er ingen selvfølge i den norske fjellheimen.

Kun et tillegg

Det finnes også apper som varsler om snøskredfare. Gladsø peker på at det er Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) som leverer de offisielle snøskredvarslene, og at apper som baserer seg på brukergenererte data bør betraktes som tilleggsinformasjon. I tillegg bør en søke lokalkunnskap om skredfaren i området man skal går tur i.

Asbjørn Viste er redningsleder ved Hovedredningssentralen. Han mener smartmobilene er en fantastisk ting, men er klar på at den ikke kan erstatte hverken kart og kompass eller fjellvettreglene.

- En fin ting med smarttelefonene er muligheten de gir til enkelt å finne sin egen kartposisjon. Det gjør redningssøkene våre enklere og mer målrettede.

Han oppfordrer alle til å lære seg hvordan man gjør dette på egen telefon. Før man legger ut på tur. - Når uværet først er et faktum og du står der med dårlig sikt og stivfrosne fingre, kan det være for sent.

Skulle uværet komme sigende og du ser at batteriet sliter i kulden, er det ifølge Viste lurt å notere ned siste posisjon for så å skru av mobilen for å spare strøm.

Unngå faste ringeavtaler

Kommunikasjonssjef Merete Habberstad i Den Norske Turistforening er opptatt av at man ikke gjør faste ringeavtaler selv om man har mobilen med seg på tur.

— Uavhengig av årsak skaper det fort bekymring om man ikke ringer til avtalt tid, og det kan i verste fall utløse helt unødvendige redningsaksjoner om det viser seg at du bare manglet dekning på avtalt tidspunkt, sier Habberstad.

-Ikke stol på dekningskartene

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er klar på at de teoretisk genererte dekningskartene ikke er hundre prosent nøyaktige.

- Selv om vi kontinuerlig bygger ut og ruster opp mobilnettene våre, og i år for første gang kan tilby 4G-dekning i flere populære ski- og hytteområder, er det fortsatt enkelte steder hvor vi har dårlig eller ingen dekning, sier han.

Dårlig dekning kan sette datakrevende apper ut av spill. Mobiloperatørene pleier vanligvis å anbefale at man prøver å ta seg høyere opp i terrenget for å få bedre dekning.

— Men pass for all del på at du ikke utløser et snøskred i jakten på bedre dekning.

Tre kjekke apper:

Apptrippel-DIBuruQtwn.jpg

Fra venstre:

  • Røde Kors' førstehjelpsapp er utarbeidet i samarbeid med helse— og omsorgsforetaket Aleris.

  • Norsk Luftambulanses gratis nød-app Hjelp 113-GPS bruker mobilnettet og GPS til å finne din kartposisjon. Denne kan du lese av fra skjermen mens du ringer opp og snakker med 113-sentralen.

  • Det finnes flere såkalte smøreapper på markedet, deriblant denne fra Swix. Felles for dem alle er at de skal kunne hjelpe deg med perfekte ski.