OSLO: 23. juli klokken 14.34 skrev noen som hadde logget seg inn på VG Debatt med lekdommerens Facebook-konto følgende under en artikkel om terrorangrepet: «Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skriver nettstedetVepsen.

Mannen benytter seg av et annet navn på Facebook, men han har registrert seg på Facebook med sin egen e-postadresse. Bildet på Facebook-profilen er også identisk med meddommeren, skriver bt.no.

BT har selv sett kommentaren, og har fått bekreftet at den aktuelle Facebook-kontoen tilhører en av meddommerne som nå skal dømme Anders Behring Breivik. Hvorvidt det er ham som faktisk har skrevet kommentaren, har BT ikke fått bekreftet.

Tas opp før retten settes

— Hvis det er riktig at en meddommer har sagt dette så hører han ikke hjemme i denne saken, sier Behring Breiviks forsvarer Tord Jordet til Aftenposten.no.Forsvarerteamet bekrefter på vei inn i Oslo tingrett at de skal ta opp dette nå før retten settes, og at spørsmålet om meddommerens mulige Facebook-kommentar vil bli tatt opp i retten i forkant av dagens forhandlinger.

Politiet sjekker saken

Ifølge VG Nett har 22. juli-enheten til Oslo-politiet jobbet med å sjekke ut påstandene i saken siden i går. De skal være i ferd med å utarbeide en rapport på aktivitetet i sosiale medier fra den aktuelle Facebook-kontoen. Rapporten skal ifølge VG Nett overleveres statsadvokatene før rettssakens start i dag.

Domstoladministrasjon orientert

— Jeg kan bekrefte at retten er kjent med saken, ut over det vil jeg ikke kommentere saken, sier avdelingsdirektørErling Moei Domstoladministrasjonen tilAftenposten.no

- Hva skjer når retten settes, vil medommeren komme inn?

— Jeg vil ikke kommentere hva som skjer, det er retten som bestemmer det, sier Moe.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier til Aftenposten.no at hun ikke ønsker å kommentere dette nå.

Kan være inhabil

Om det viser seg at det er den aktuelle meddommeren som har skrevet kommentaren, kan det i ytterste konsekvens få betydning for hans habilitet.

For meddommere gjelder de samme regler om habilitet som for fagdommere. I Domstollovens paragraf 108 heter det:

«Dommer eller lagrettemedlem kan heller ikke nogen være, når andre særegne omstendigheter foreligger, som er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet. Navnlig gjelder dette, når en part av den grunn krever, at han skal vike sete.»

Oslo tingrett fritok i mars to av de fem oppnevnte legdommerne. En mann som var trukket ut som varadommer til 22. juli-saken ble av tingretten kjent inhabil på grunn av sønnens tilknytning til AUF.

- Aktiv debattant

Lekdommere er folkevalgte, som velges av kommune- eller bystyret, og valgperioden er fire år. Domstolloven stiller visse krav til hvem som kan velges til lekdommere:

Blant annet må man være fylt 21 år og under 70 år, ha stemmerett og være valgbar til kommunestyret. Du må være norsk eller nordisk statsborger eller har vært innført i norsk folkeregister som bosatt i Norge de siste tre årene. Det er også et vilkår at du snakker og forstår norsk. Videre stilles det krav til lekdommeres lovlydighet.

Ifølge Vepsen har den aktuelle meddommeren vært aktiv på VG Debatt. Som reaksjon på utnevnelsen av Benedicte Bjørnland som ny PST-sjef, skriver han 12. april:

«Kanskje en MANN hadde gjort seg som PST-sjef denne gang????».

Aftenposten/Bergens Tidende/Fædrelandsvennen