Åpningen av skattelistene ga økte skatteinntekter på 500 millioner kroner, anslår forskere. Fredag legges skattelistene for 2012 ut, og dette kan bli siste ligning hvor naboen kan sjekke tallene dine.

Den nye Regjeringen varslet i sin regjeringserklæring at de vil «sikre at uvedkommende ikke har tilgang til personsensitiv informasjon om inntekt og formue i skattelistene, og gi den enkelte opplysning om hvem som har bedt om innsyn».

— Nøyaktig hvordan dette skal utformes, må regjeringen komme tilbake til, sier finansminister Siv Jensen til Aftenposten.

Begge regjeringspartiene har tidligere pekt på personvernet, og at offentlige skattelister øker faren for blant annet identitetstyverier.

Ny forskning viser imidlertid at en innskrenking i mulighetene til å søke i skattelistene, trolig vil kunne føre til flere skatteunndragelser og potensielt hundrevis av millioner i tapt inntekt – hvert år.

Frykten for naboen

— Vissheten om at naboen din kan se hva du tjener, forhindrer noen i å jukse. Dersom det er et stort sprik mellom inntekt og observert levestandard, kan en risikere å bli mistenkt for å unndra inntekt fra beskatning. En slik mistanke betyr tapt anseelse i familie og nærmiljø, og noen kan også tenkes å ringe tipstelefonen til Økokrim, skriver forsker ved Statistisk sentralbyrå, Thor Olav Thoresen, i en kronikk i fredagens Aftenposten.

Sammen med forskningskollegene Joel Slemrod (Universitetet i Michigan, USA) og Erlend Eide Bø har Thoresen sett på effekten på skatteinntektene av at skattelistene offentliggjøres.

Deres forskning indikerer at frykten for at naboer eller venner skal avsløre skattejuks har en klart disiplinerende effekt.

— Det ville vært mer skatteunndragelser om folk ikke hadde hatt tilgang til skattelistene, sier Thoresen.

Tjente plutselig mye mer etter 2001

Forskerne har tatt utgangspunkt i 2001, da listene for første gang ble offentlig tilgjengelig og søkbare via landets nettaviser.

Resultatene viser at personene som bodde i kommuner hvor skattelistene før 2001 var utilgjengelige, hadde en betydelig høyere inntektsøkning i årene etter 2001 enn gruppen hvor skattelistene var tilgjengelige også før dette.

Kontrollert for andre faktorer, mener forskerne dette må skyldes manglende rapportering av inntekter i årene før listene ble offentlig tilgjengelig.

Halv milliard

— Overgangen til publisering på internett i 2001 representerte en dramatisk endring i eksponeringen og ga et helt annet innsyn i økonomien til folk flest, sier Thoresen.

Forskerne anslår at overgangen til internettpublisering, sammenlignet med en situasjon hvor listene ikke var tilgjengelige digitalt overhodet, årlig ga økte skatteinntekter på 500 millioner kroner.

— En full offentliggjøring av skattelistene vil ikke fjerne den svarte økonomien, men vil ha en reduserende effekt, sier han.