Oppføringen av de såkalte sex-boksene ble vedtatt gjennom en folkeavstemning i fjor, der 52 prosent av sveitserne stemte for, skriver Aftenposten.no.

De garasjelignende boksene er bygget i tre, og ligger i Altstetten-området utenfor Zürich.

Hensikten er å bidra til tryggere og mer diskrete arbeidsforhold for de prostiterte, og regningen — på drøye tolv millioner kroner - tar skattebetalerne.

Mandag 26. august er åpningsdagen, og etter en offisiell åpningsseremoni ønskes både prostituerte og kunder velkommen til organisert drive-in-sex.

Drive-in-sex? Denne vei. Skilter er på plass så kundene finner fram. Foto: NTB Scanpix

Alarmer

Så, hvordan skal dette foregå?

Kundene må kjøre bil og følge en tydelig oppmerket rute frem til stedet der opptil 40 prostituerte vil befinne seg.

Etter å ha valgt en av dem og blitt enige om pris, går ferden videre til boksene. Disse er dekorert med skilter som oppfordrer til å bruke kondom for å unngå Aids, og er utstyrt med alarmer.

Alarmen skal aktiveres dersom den prostituerte føler seg i fare. Både sosialarbeidere og sikkerhetsvakter skal være i nærheten.

Kommer alle tilgode

IfølgeTime.comhar de fleste av Zürichs politiske partier gitt sin støtte til prosjektet, men ikke alle er like fornøyde. Blant disse er det høyrepopulistiske Sveitsisk Folkeparti (SVP), som mener at prostitusjon er en privatsak og at prostitusjon ikke hører hjemme under utgifter som bør dekkes av det offentlige.

Her skal de prostituerte stå på stand, før de plukkes opp av en kunde. Foto: NTB Scanpix

Men for bystyret og mange av innbyggerne er anlegget i Altstetten et sårt tiltrengt alternativ. Særlig for de prostituerte som til nå har arbeidet i Sihlquai nabolaget, og beboerne som lenge har klaget over støy, trafikk og andre forstyrrelser som følge av all kundepågangen. Sosialarbeider og ansvarlig for anlegget i Altstetten, Michael Herzig, sier at pengene er en investering i skadereduksjon, og vil komme både de prostituerte og publikum till gode.

Sex-boksene skal være åpne fra klokken syv om kvelden til klokken fem om morgenen. Bare én mann i hver bil er tillatt.

Må betale skatt

Antall prostituerte i Zürich skal ha steget kraftig de siste årene og mange av dem kommer fra Øst-Europa, og spesielt Ungarn. Offisielt skal Sveits ha rundt 14 000 prostituerte.

Disse må registrere seg hos lokale myndigheter, betale skatt for hver natt de jobber og ha helseforsikring, skriver Time.com.

Ifølge Don Juan, som er sexindustriens egen helseinformasjon, oppsøker én av fem sveitsiske menn mellom 20 og 65 prostitusjon minst en gang i livet. Bare spanske menn slår sveitserne, noe som anses å være årsaken til pågangen fra østeuropeiske prostituerte.