USAs president Barack Obama er vert for det noe anstrengte G8-møtet på landstedet Camp David, hvor han prøver å smi en allianse med den ferske franske presidenten François Hollande. De to er uttalt enige om å jekke eurosonen tilbake i økonomisk vekst gjennom veksttiltak, og ikke bare med budsjettkutt.

Kort tid før Obama tok imot gjestene sa han at situasjonen i Europa er av usedvanlig stor betydning for USA. Dersom den økonomiske krisen forverres ytterligere, kan det få følger for den amerikanske økonomien – og mulighetene for Obamas gjenvalg, skriver AFP.

Snurt Merkel

Stats— og regjeringssjefene fra Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Russland og USA deltar på møtet, i tillegg til representanter for EU.

Både Obama, Hollande og flere av de andre G8-lederne har i det siste tatt til orde for nye tiltak som kan stimulere til økonomisk vekst i eurosonen.

Dermed kan Tysklands statsminister Angela Merkel komme til å bli stående ganske så alene med sitt forsvar av den strenge sparepolitikken når den europeiske krisen diskuteres lørdag.

– Hvordan har du hatt det? spurte Obama hjertelig da han ønsket Merkel velkommen til middagen fredag kveld. Men Merkels reaksjon var symptomatisk for toppmøtet – hun trakk på skuldrene og snurpet sammen munnen.

– Du har vel hatt litt å tenke på, svarte Obama.

Obama, som stilte uten slips til middagen, gjorde det han kunne for å skape en uformell atmosfære for å lette spenningen som har blitt bygget opp av uenighetene om hvorvidt det er to år med harde kutt som har ledet Hellas mot økonomisk uføre og gjort rekonvalesensen etter finanskrisen vanskeligere.

– Ikke gjensidig utelukkende

Offentlig har europeiske ledere prøvd å glatte over uenighetene innen G8 ved å påpeke at stimulering av markedet og kutt i offentlige utgifter ikke er gjensidig utelukkende.

– Vi må gjennomføre tiltak for å stimulere til vekst samtidig som vi må kjøre løpet til veis ende og få orden på våre offentlige finanser. Stabilitet og vekst kan gå sammen – de er to sider av samme sak, sa EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso før toppmøtet i USA.

Middagen fredag var satt av til sikkerhetspolitiske spørsmål, og lederne for G8-landene var blant annet enige om at Iran må vise større åpenhet rundt sitt atomprogram, ifølge en amerikansk tjenestemann med kjennskap til samtalene. Også situasjonen i Syria sto på menyen under middagen.