VITNE: Vidar Kleppe i Demokratene står på vitnelisten til Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix

KRISTIANSAND: Vidar Kleppe, som leder det innvandringsfiendtlige og sterkt muslim-kritiske partiet Demokratene, vil ikke kommentere saken før han har fått den formelle begrunnelsen til at han er innkalt som vitne.

VITNE: Vidar Kleppe i Demokratene står på vitnelisten til Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix

Arne Tumyr, som leder organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), sier til vg.no at han ser med glede på muligheten til å vitne.— Det blir en glimrende mulighet for meg til å distansere meg fra Anders Behring Breivik og hans handlinger, sier Tumyr, som ser det som en selvfølge å vitne, selv om han ikke er varslet av Breiviks forsvarer.

Fædrelandsvennen har ikke lyktes med å få kontakt med Tumyr.

Ikke alibi for Breivik

Vidar Kleppe sier han er spent på begrunnelsen Breivik har for å sette ham opp på vitnelisten.

— Jeg er spent på begrunnelsen, hvis det er korrekt at jeg skal vitne, sier Kleppe til Fædrelandsvennen.

— Så du har ingen idé om hvorfor Breivik vil ha deg i vitneboksen?

— Nei, jeg har tatt avstand fra hans handlinger, og mener det han er tiltalt for er forkastelig. Men jeg skal gjøre min samfunnsplikt og vitne. Men jeg vil tro forsvareren har en begrunnelse for å innkalle meg, sier han.

— Så du ser ikke for deg at Breivik vil bruke deg som et alibi for hans tanker om islamiseringsfaren?

— Jeg kjenner ikke Breivik, jeg har ikke lest manifestet. At jeg er kritisk til radikal islam, har ingen ting med det han er tiltalt for, sier Kleppe. Men jeg vil ikke kommentere eller synse noe om dette. Jeg vil først høre begrunnelsen, sier Kleppe.