Mursi, som har utspring fra den islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap, ble avsatt av hæren 3. juli etter massive folkelige demonstrasjoner mot hans styre.

«Korsfarere, sekulære og den amerikaniserte hæren inngikk ved hjelp av penger fra Gulfen og amerikanerne en sammensvergelse om å styrte Mohamed Mursis regjering», sier Zawahri i et lydopptak publisert på ytterliggående islamistiske nettsider.

Det er første gang terrorlederen, som selv er egypter, kommenterer kuppet i Egypt. I det 15 minutter lange opptaket anklager Zawahri også koptere, som utgjør Egypts kristne minoritet, for å støtte maktovertakelsen i et forsøk på å oppnå en koptisk stat.

Også visepresident Mohamed ElBaradei i overgangsregjeringen får gjennomgå. Nobelprisvinneren, som var opposisjonsleder under Mursis tid ved makten, er amerikanernes utsending, hevder al-Qaida-lederen.

Zawahri, som før han ble leder i terrororganisasjonen tilhørte den militante islamistiske gruppa Islamsk jihad i Egypt, kritiserte samtidig Brorskapet for å ikke å ha gjort et godt nok forsøk på å innføre islamsk lov i Egypt. Mursi var mer opptatt av å tilfredsstille USA, mener han. (©NTB)