SONGDALEN: — Vi har hatt en helt spesiell kjemi helt siden jeg så ham i Danmark første gang. Vi trives veldig godt sammen, sier Iselin.

Bulmers W. er det kjæreste Iselin har. For tre uker siden skulle hesten stelles inne i stallen på Rosseland Gård.

LES OGSÅ: Jente (17) alvorlig skadet i hesteulykke | - Hele skallen var slått inn. Hun skreik og forsvant igjen. Bevisstløs.

Han ble stående litt nærme noen andre hester, og det liker han ikke. De er litt stygge med ham av og til

— Han ble stående litt nærme noen andre hester, og det liker han ikke. De er litt stygge med ham av og til. Derfor gikk jeg inn bak for å flytte ham litt. Det siste jeg husker er at jeg gikk under tauene for å komme bak, sier Iselin.

Kraftig spark

Hun mener en av de andre hestene har bitt Bulmers W. I hvert fall legger han seg ned på frembeina og sparker med begge bakbeina bakover. Det ene beinet treffer Iselin med voldsom kraft i hodet. Skallebeinet ble knust. Øyet forsvant inn i hodet. Iselin lå livløs på bakken.

Hennes mor har tidligere fortalt til Fædrelandsvennen om det grusomme synet som møtte henne da hun kom til gården få minutter etterpå:

Det er det verste jeg har sett. Iselin forsøkte å reise seg. Hele skallen var slått inn. Hun skreik og forsvant igjen. Bevisstløs

— Det er det verste jeg har sett. Iselin forsøkte å reise seg. Hele skallen var slått inn. Hun skreik og forsvant igjen. Bevisstløs, sa Veronica Leitenybakk da datteren var på Ullevål Universitetssykehus.

Hun ble fløyet til sykehuset i Oslo med luftambulanse. Legene mente at skadene var livstruende, og var ikke sikre på at 17-åringen skulle overleve. Hjerneskade var ikke usannsynlig.

På Ullevål fikk hun operert inn en stålplate i hodet. Hun har i denne perioden våknet fra koma, blitt skrevet ut fra intensivavdelingen, blitt overflyttet til Kristiansand og er allerede ferdig med rehabiliteringen på Kongsgård.

Iselin jobber i stallen ved siden av å ri selv. Hun er glad for å være tilbake i sitt vante miljø. Foto: Torstein Øen

Iselin har begynt på skolen, hestelinja på Søgne videregående skole og vært på sin første ridetur. Alt har gått i rekordtempo og mye raskere enn alle hadde trodd.

– Det går bra

Nå står hun i sola utenfor ridesenteret med en trillebår med hestemøkk i hendene og smiler.

— Det går bra. Jeg har kun litt vondt i armen etter fallet. Jeg har ingen hodepine, sier den tøffe ridejenta, og legger til:

— Jeg pleier ikke få så vondt, egentlig.

Selv om hun ikke har vondt i hodet etter ulykken, synes Iselin det kjennes "rart og irriterende" med stålplate i hodet. Hun får heller ikke åpnet høyre øye så godt på grunn av hevelser. Likevel vet hun at det kunne gått så mye verre.

God kjemi

Iselin tømmer trillebåra og tar oss med til Bulmers W. Han får øye på henne lenge før hun kommer bort, og kommer eieren sin i møte.

Hun kjæler med hesten og viser ikke tegn til verken redsel eller sinne overfor det store dyret.

Det verste spørsmålet hun fikk etter ulykken, var om hun ønsket å avlive hesten.— Utrolig irriterende. Selvfølgelig ikke. Han er så snill og gjorde det ikke med vilje, sier hun om hesten hun har eid i halvannet år. Dagen etter hun ble overført fra Ullevål til Sørlandet sykehus, reiste hun til stallen for å treffe hesten.

Iselin Veronica Nordbø (17) og hesten Bulmers W.

– Utrolig godt— Det var utrolig godt å treffe ham igjen, sier hun. Samme ord bruker hun for å beskrive første ridetur, som hun hadde på mandag denne uken. Smertene forsvant fort. Angsten har aldri vært der.

Alle sier jeg må være forsiktig, så jeg er jo det. Men jeg er ikke redd, selv om alle trodde jeg skulle være det

— Alle sier jeg må være forsiktig, så jeg er jo det. Men jeg er ikke redd, selv om alle trodde jeg skulle være det. Jeg var bare glad for å se ham igjen, og det var fint å ri igjen. Jeg faller jo aldri av, sier hun.

Iselin og Bulmers W. reiser på mange sprangridningsstevner sammen. Under NM i Grimstad forrige uke var Iselin tilskuer mens Bulmers W. ble ridd av Iselins venninne.

— Det var fint å se på og de var kjempeflinke, men det er jo gøyere å ri selv, smiler hun.