SCIENCE FICTION/ACTION

USA 2015

Regi: Josh Trank

Skuespillere: Kate Mara, Miles Teller, Jamie Bell, Michael B. Jordan

Manus: Simon Kinberg, Jack Kirby, Stan Lee, T.S. Nowlin, Jeremy Slater, Josh Trank

Musikk: Marco Beltrami, Philip Glass

Aldersgrense: 12 år

Problemet med disse superheltfilmene vi bombarderes av — det kommer en ny hver uke, gjør det ikke? - er at de føles så like, alle sammen. Det beste med «Fantastic Four» er at den bryter med mye av det vi har lært oss å forvente. Inntil siste akt er dette faktisk noe så uhørt som en superheltfilm uten en eneste storslått actionsekvens.

I motsetning til for eksempel de utmattende «X-Men«- og «Avengers»-filmene, forteller «Fantastic Four» dessuten en lineær historie og holder seg til et begrenset persongalleri. Og innenfor universet den bygger opp, blir det egentlig helt fjollete premisset - fire unge mennesker reiser til en annen dimensjon, kommer tilbake med bisarre nye egenskaper - nesten troverdig. Og kanskje enda viktigere: Siden filmen lar oss bli ordentlig kjent med disse menneskene, er det også mulig å bli følelsesmessig engasjert i skjebnene deres.

Lytefri er «Fantastic Four» ikke . De sleipe myndighetspersonene er en klisjé og filmens midtparti er i seigeste laget. Som helhet fremstår den også litt for mye som oppstarten av en ny «franchise» og litt for lite som et selvstendig verk. Likevel: Det føles godt å kunne forlate en superheltfilm og fremdeles være lysten på mer.