I det velrenommerte tidsskriftet Nature skriver forskerne at de har funnet beviser for at menneskeskapt global oppvarming har en annerledes effekt på nedbør enn oppvarming forårsaket av økt solstråling. Den menneskeskapte oppvarmingen vil trolig føre med seg mer tørke i framtida, hevder de.

Det strider mot erfaringen fra varmeperioden i middelalderen, fra år 1000 til år 1250. Den gang var jorda varmere enn i dag, men også våtere. Klimaforskere har lenge strevd med å forstå dette paradokset, men nå kan en løsning være på plass. Ifølge de nye analysene fører utslipp av klimagasser til oppvarming i andre deler av atmosfæren enn oppvarming forårsaket av økt solstråling.

Økt konsentrasjon av klimagasser fører ifølge forskerne til en utjevning av temperaturforskjellene mellom de ulike lagene i atmosfæren. Dette gir en mer stabil atmosfære, noe som igjen fører til redusert nedbør.

— Og mindre nedbør betyr i snitt økt fare for tørke, fastslår Bin Wang ved University of Hawaii, en av forskerne som står bak studien.

Forskerne understreker at de snakker om et globalt snitt, og at oppvarmingen fortsatt kan gi økt nedbør på regionalt nivå. (©NTB)