Det er et dramatisk virkemiddel Rikshospitalet tar i bruk. Når de nå nekter å ta imot og diagnostisere alvorlig syke barn, fordi Sørlandet sykehus er for dårlige til å følge disse barna opp i etterkant, er det et svært tydelig signal. Det gir oss en forestilling om at noe virkelig er galt. Dette må myndigheter og sykehusledelse komme til bunns i og ordne raskt. Alvorlig syke barn skal ikke få lide enda mer.

De involverte sykehusene er sparsomme med å forklare offentligheten hva som skjer eller — ikke skjer. Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus sier det dreier seg om uenigheter om håndtering av disse pasientene. Klinikkdirektør Nina Iversen bekrefter situasjonen og sier det arbeides med å løse konflikten og avdelingsleder på ABUP, Karl Erik Karlsen, mener det er en liten misforståelse. Hvis dette siste er riktig bør det i hvert fall løses raskt.

Samarbeidsproblemer mellom to avdelinger på Sørlandet sykehus blir pekt på som årsaken til mangelfull oppfølging og behandling av syke barn lokalt, i følge skrivet fra Rikshospitalet. - En vil derfor avvente videre inntak av denne type pasienter til dette møtet er avholdt og det foreligger klare og spesifikke avtaler om samarbeidslinjer mellom lokal barneavdeling og ABUP, skriver professor og avdelingsoverlege Trond H. Diseth ved Rikshospitalet i et brev til Sørlandet sykehus, som Fædrelandsvennen har fått innsyn i.

Dette dreier seg om barn og unge som lider av alvorlige, langvarige og komplekse lidelser. Rikshospitalet tar imot barn og unge i denne kategorien fra hele Norge, for å utrede diagnose. Når diagnosen er satt av fagmiljøer på Rikshospitalet, skal barna og ungdommene tilbake til Sørlandet sykehus. Der skal de få oppfølgende behandling i et samarbeid mellom nettopp Barnesenteret og Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP). Dette fungerer altså ikke godt nok, skriver Rikshospitalet og påfører Sørlandets sykehus en ripe i lakken. Forhåpentligvis uten at disse pasientene lider unødig overlast.