Leonard Rickhard (født 1945) har i år allerede vært med på åpningen av hele tre utstillinger med egen kunst. Først i Danmark, dernest i Kristiansand og nå nylig her i Arendal. ARoS Aarhus Kunstmuseum, Kristiansand Kunsthall og Bomuldsfabriken Kunsthall er alle seriøse og ambisiøse kunstinstitusjoner med utstillingslokaler somtilfredsstiller de strengeste krav (les Leonard Rickhard). Det skal godt gjøres å finne kunstnere som til de grader følger opp sin egen kunst. Det beste er når store kunst— og kulturinstitusjoner og seriøse kunstglade samlere sikrer seg malerier til samlingene sine. Tegningene, som nærmest er for et stort kunstverk å regne, er små bilder eller fargerike smykker som gjerne blir spredd for alle vinder etter utstillingen. Forresten: Astrup Fearnley Museet kjøpte i 2009 en komplett vegg med 170 tegninger fra OSL contemporary i Oslo. Det var forøvrig Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand som hadde den første veggen full av tegninger utstilt (2005).

Rammen er en del av kunstverket

Rammene er et kapittel for seg i Rickhards kunst. Ved også å ta innrammingen på det største alvor, oppnår han å få en viss kontroll over kunstverket selv etter at bildet har fått ny eier. Han bestemmer hvordan rammene skal se ut, og han maler på dem. Om noen skulle finne på å bytte rammen, ville kunstverket blitt vesentlig svekket. Kunstneren har bestemt at rammen er endel av kunstverket. Det bør alle som kjøper hans kunst bestrebe seg på å respektere; også etter kunstnerens tid.

Den store begivenheten

En stor retrospektiv eller tilbakeskuende utstilling på ARoS er selvsagt den store begivenheten i år. Et fantastisk sted å vise kunst. Denne kunstinstitusjonen, som blir ledet av norske Erlend Høyersten, er på hele ti etasjer. At også Kristiansand Kunsthall klarte å få ham til å stille med så mange nye arbeider midt i denne hektiske perioden, sier mye om både lokalene og ledelsen i kunsthallen, med Cecilie Nissen i spissen. Begge disse utstillingene går over i historien i mai måned, men nå er det bestemt på Bomuldsfabriken at Leonard Rickhards kunst selvfølgelig blir å finne der. Det sa direktør og kurator Harald Solberg høyt og tydelig 16. april 2016. Det begynte egentlig i 2013, men nå er fortsettelsen klar: en slags fast utstilling med jevnlige utskiftninger. Arendal har nå blitt stedet å oppsøke for alle som ønsker å få et visst inntrykk av kunsten til Leonard Rickhard.