Ifølge Høyres utenrikspolitiske talsperson Øyvind Halleraker vil Høyre vurdere å gå inn for merking av israelske varer produsert på det som ut fra FNs vedtak er definert som palestinsk område.

Det vil i så fall føye seg i rekken av reaksjoner på Israels bombing av Gaza. Israels nære allierte USA gikk torsdag ut i sterke ordelag mot angrepet på en FN-skole med palestinske flyktninger.

— Angrepet mot et FN-bygg som huser uskyldige sivile som flykter fra volden, er helt uakseptabelt og umulig å unnskylde, sier talsperson Josh Earnest i Det hvite hus i Washington.

Åpne for advarsler

Merkingen som Høyre nå vurderer vil blant annet innbefatte en del produkter produsert i israelske bosetninger. De er også åpne for å advare norske selskaper mot investeringer i selskaper som opererer på okkupert område.

- Vi har merket oss at flere EU-land advarer mot investeringer i okkuperte områder. Vi vurderer dette og er i dialog med både EU og en rekke av EUs medlemsland om spørsmålet. Vi diskuterer dette også i en nordisk krets. Enkelte EU-land har innført en frivillig merkeordning slik at forbrukerne blir gjort oppmerksomme på hvor varene kommer fra. Vi vil vurdere om vi bør gjøre noe lignende, basert på erfaringene fra disse landene og hva som er praktisk mulig i Norge, sier han til Aftenposten.

Avventet forhandlingsresultater

Anniken Huitfeldt fra Ap gikk i forrige uke ut og krevde merking av varer produsert på «okkupert palestinsk jord», og at regjeringen skal komme med en oppfordring om at norske selskaper ikke skal handle med israelske selskaper - en slik oppfordring har Norge kommet med for handel med enkelte andre land tidligere.

- Hvorfor går dere ut med dette forslaget nå, i stedet for mens dere satt i regjering?

— Vi var avventende til restriktive tiltak mens det pågikk forhandlinger under ledelse av den amerikanske utenriksministeren. Etter at disse forhandlingene brøt sammen, var det riktig å gå inn for tiltak mange EU-land allerede har vedtatt. Vi vil oppfordre norske selskaper til ikke å handle med selskaper som opererer på okkupert land, men vi er for handel med Israel innenfor folkerettslig anerkjente grenser, sier Anniken Huitfeldt til Aftenposten.

Rødgrønn enighet

Ikke overraskende får Huitfeldt støtte fra sine tidligere regjeringspartnere.

— Vi er positive til Aps forslag. Det er bosetningene og okkupasjonsøkonomien vi vil ramme. Samtidig syns vi forslaget er litt inkonsekvent – hvis vi virkelig skulle ramme okkupasjonsøkonomien burde vi også sagt at vi ikke handler med selskaper som profiterer på okkupasjonen, eller ha noen form for våpenhandel med Israel, sier Snorre Valen i Sv.

Senterpartiets Marit Arnstad mener Norge må kreve at Israels blokade av Gaza oppheves, og at økonomiske sanksjoner må til.

— Vi må ta til orde for både merking og boikott av varer fra de okkuperte områdene. Det politiske miljøet i Israel er gått helt i vranglås, for å ramme okkupasjonen må vi gå via næringsliv og økonomi, sier hun.

KrF og FrP vil øke handelen

Regjeringen har tidligere sagt at de ønsker å handle med Israel. Huitfeldt understreker at det må gjelde handel med varer produsert innenfor de grensene som er anerkjent av Folkeretten, det vil si 1967-grensene. Det er Høyre enig med dem i.

Ingen av partiene på høyresiden ønsker å begrense handelen med Israel. Både Høyre, KrF og FrP går inn for å øke den.

— Isolasjon fremmer ikke fred. Israel bør inkluderes mest mulig i det europeiske fellesskapet, og på sikt må det åpnes for at også palestinerne på Gaza kan få handle fritt. Norge bør handle mer med både israelerne og palestinere, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan, og legger til:

— Vi tror boikott også rammer palestinerne. Boikott er ikke et målrettet tiltak, sier han.

Partiene ønsker heller ikke merking av israelske varer produsert utenfor 1967-grensene.

FrP: - Boikott umuliggjør nøytralitet

FrP mener en delvis boikott eller handelsrestriksjoner vil ødelegge for Norges rolle som en nøytral part.

- Vi er negative til Aps forslag om delvis boikott. For det første er vi uenige i at boikott er en løsning, spesielt med tanke på at Norge sitter i giverlandsgruppen for gjenoppbygging på Gaza og holder seg diplomatisk nøytrale. Det er feil å straffe en side, dette er ikke en krig mellom israelerne og palestinerne men mellom Israel og Hamas. For det andre mener vi tidspunktet er dårlig. Det viktigste nå må være å få en løsning på Gaza og forhandlinger etterpå, da er det dumt av Norge å ta en side, sier FrPs utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim.

Venstre på sin side ønsker å støtte en anbefaling til næringslivet om å ikke handle med selskaper som opererer i de okkuperte områdene, noe som ifølge Venstres Ola Elvestuen tidligere har vist seg å ha en effekt. Utover det ønsker de ikke begrensninger på norsk handel med Israel:

— Norge har en frihandelsavtale med Israel, og vi ønsker ikke å endre på den, sier han.

Venstre er imot en merkeordning av varer produsert utenfor 1967-grensene da de tror det vil være vanskelig å gjennomføre en slik ordning i praksis.