Sammen med en 45 år gammel norskpakistaner er 23-åringen tiltalt for terrorforbund og for å ha kriget for ekstremistgruppen IS. Begge nekter straffskyld.

VG skriver at 23-åringen kom til Norge fra Tsjetsjenia da han var i tenårene. Han bosatte seg i Fredrikstad og ble etter en stund en del av et radikalt islamistmiljø i byen. Ifølge VG mener PST at 23-åringen før han reiste til Syria var i kontakt med en norsk-tsjetsjener som allerede befant seg i landet. 23-åringen skal ha gitt uttrykk for at han vil slutte seg til IS som hjelpearbeider for å hjelpe den syriske befolkningen i nød.

De to tiltalte skal ha blitt kjent gjennom et helsestudio, og også 45-åringen skal ha vært gjennom en radikaliseringsprosess.

De hemmelige tjenestene mener videre at mennene var sammen i Syria i en periode og fikk grunnopplæring av terrororganisasjonen og var underlagt IS-kommando.

— Tiltalens faktumbeskrivelser medfører ikke riktighet, og tiltalte erkjenner ikke straffskyld, sier 45-åringens forsvarer, Nils Christian Nordhus, til VG. 23-åringens forsvarer, Svein Holden, vil ikke kommentere tiltalen før hans klient er i retten. (©NTB)