Cathrine Sordal er filmanmelder i Fædrelandsvennen.

Regissør Tony Scott hadde planene klare for en oppfølger av suksessfilmen «Top Gun» (1986) med Tom Cruise. Manuset var angivelig godt på vei, og kun to dager før han døde gjorde han research sammen med Cruise på en militærbase i Nevada. Men så, helt uten forvarsel, kastet han seg ut fra Vincent Thomas Bridge i Los Angeles 19. august 2012. Hans bror, den berømte filmskaperen Ridley Scott («Gladiator», «Blade Runner», «Thelma & Louise») uttalte til Variety at selvmordet var helt uforklarlig. Scott hadde slitt med kreft, men var ifølge den rettsmedisinske rapporten kreftfri da han tok sitt eget liv, og dette avkreftet ryktet om at regissøren hadde hjernesvulst som ikke kunne opereres.

Produksjonsselskapet Skydance bestemte seg imidlertid for å fortsette uten Scott, og har bekreftet at filmen er i full utvikling. Ifølge administrerende direktør David Ellison og kommunikasjonssjef Dana Goldberg, vil «Top Gun 2» ta for seg krigføring med droner, og utforske om den moderne krigføringen gjør at jagerpiloter er en utdøende rase. De har også bekreftet at det er Justin Marks («Street Fighter: The Legend of Chun-Li») som skriver manuset, at filmen kommer til å bli laget i 3D, men at det også samtidig vil være typiske Tom Cruise-stunts, hvor stjernen utfører stuntene selv uten spesialeffekter.

I forrige uke skrev også Val Kilmer, som spilte rollen som den kjølige piloten Lt. Tom «Iceman» Kazansky, blant annet dette på sin egen Facebook-side:

«I just got offered ‪#‎topgun2 — not often you get to say «yes» without reading the script...

Jerry Bruckheimer and Tom Cruise!!! «Yes.» We will all miss Tony Scott one of the kindest gentlemen I've ever met in the film biz, but let's fire up some fighter jets again!!»!

Og selv om jeg også synes at det er trist at det ikke er Tony Scott som sitter i regissørstolen, kan jeg ikke annet enn å bli glad for nyheten, og nysgjerrig på hvordan Lt. Pete «Maverick» Mitchell og Lt. Tom «Iceman» Kazansky er i dag. I 1986 var de fulle av selvtillit og testosteron, på toppen av verden blant de beste av de beste, men jagerpilotyrket har endret seg mye på nesten 30 år.

Mest nysgjerrig er jeg selvfølgelig på hvem som skal regissere herligheten. Forhåpentligvis noen som kan kanalisere Tony Scotts ånd, og gjenskape noe av magien fra den første filmen.