Onsdag 22. april i fjor ble 18 år gamle Joakim Ophaug Røksland funnet drept i en bolig på Ime i Mandal. 18-åringens skolekamerat ble pågrepet etter kort tid og tilsto drapet.

Mandag ettermiddag kom dommen fra Kristiansand tingrett, som lyder på 18 års forvaring, med en minstetid på 12 år.

Straffen samsvarer med aktors påstand.

Joakim Ophaug Røksland (18) gikk i tredje klasse på Mandal videregående skole. Det samme gjorde den nå 20 år gamle mannen som tok livet ham i april i fjor. Foto: PRIVAT

Ifølge Lindesnes Avis er 20-åringens forsvarer, Gøran Møller Christiansen, overrasket over dommen — Jeg har rådet min klient til å anke på stedet. Det er høyst uvanlig å idømme forvaring for en ung førstegangsforbryter, tross alvorlighetsgraden i saken, sier Møller Christiansen til Fædrelandsvennen.

Under rettssaken i Kristiansand tingrett hevdet 20-åringen at han ble beordret til å angripe kameraten av sitt alter ego, Victoria. Han mener at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket og ba om å bli dømt til tvungen psykiatrisk behandling i stedet for fengsel.

Retten mener at forklaringen til 20-åringen ikke er riktig.

"Forklaringen om Viktoria fremstår for retten som klart oppkonstruert for å komme unna et åpenbart straffeansvar", heter det i dommen.

Foreldrene tilfreds med dommen

Påtalemyndigheten la til grunn at han var tilregnelig og ba retten dømme 20-åringen til 18 års forvaring.

— Forbrytelsen er så alvorlig og graverende at det taler for at det er aktuelt med en forvaringsdom, sa aktor Beate Rullestad-Jansen da hun holdt sin prosedyre.

Forvaring er en straff som brukes i tilfeller hvor vanlig fengselsstraff ikke anses som tilstrekkelig for å verne samfunnet. En slik straff innebærer at det fortløpende blir vurdert om det er trygt å løslate den domfelte.

Slik gikk 20-åringen kledd da han ble pågrepet av politiet kort tid etter drapet. Foto: Politiet

Tingretten har konkludert med at det foreligger en "kvalifisert gjentakelsesfare av nye alvorlige voldslovbrudd" dersom 20-åringen løslates. "Tidsbestemt straff er etter rettens oppfatning ikke tilstrekkelig til å beskytte samfunnet", heter det i domsavsigelsen som er ført i pennen av tingrettsdommer Jostein Johannessen.

Bistandsadvokat Elise Kristine Valvik opplyser at Ophaug Røkslands foreldre er tilfreds med dommen.

— Joakims foreldre er tilfreds med resultatet, men forberedt på at det kan komme en anke, sier Valvik til Fædrelandsvennen.

Ville kjempe mot IS

Under rettssaken kom det fram at 20-åringen har slitt med adferdsproblemer siden han var liten. To av de sakkyndige som undersøkte ham etter drapet har konkludert med at han har trekk som stemmer overens med autisme. 20-åringen er tidligere diagnostisert med adhd og Tourettes syndrom. De sakkyndige konkluderte under tvil med at 20-åringen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Joakim Ophaug Røksland (18) døde etter gjentatte stikk og hugg med en bajonett og en machete. Foto: Reidar Kollstad

I dagene før drapet skal 20-åringen ha slitt med depresjon. I samtaler med helsesøster, psykolog og kameraten Joakim Ophaug Røksland fortalte 20-åringen at han ønsket å reise til Syria for å kjempe mot IS. Han skal også ha vært redd for å miste alle kameratene sine etter russetiden.

Uklart motiv

Drapsdagen fikk 20-åringen besøk av kameraten, som skulle klippe ham og kjøre ham til togstasjonen i Kristiansand. Inne i leiligheten gikk 20-åringen til angrep på kameraten. 18-åringen ble teipet fast på hender og føtter og stukket med en bajonett. Etter en voldsom slåsskamp ble 18-åringen liggende livløs på gulvet.

20-åringen gikk deretter ut av huset og låste døren bak seg. På utsiden truet han til seg en bil og kjørte fra stedet. Han ringte til sin mor, fortalte hva han hadde gjort og ba henne om å holde seg borte fra huset.

Fant ikke nøklene

20 minutter etter at han forlot åstedet, ble 20-åringen pågrepet ved Holum. Han var da kledd i en militæruniform. I det første avhøret forklarte 20-åringen seg detaljert om drapet. Han fortalte også at han hadde hatt planer om å sette fyr på et auditorium på skolen hvor russen oppholdt seg denne dagen.

Etterforskningen har ikke avdekket noe klart motiv. Under rettssaken la påtalemyndigheten til grunn at drapet ble utløst av at 20-åringen ikke fant nøklene til kameratens bil, etter at han hadde teipet fast 18-åringens hender og føtter.

— Han fortalte selv at han ble stresset da han ikke fant nøklene, sa aktor Rullestad-Jansen under rettssaken.

20-åringen er i tillegg til fengselsstraff dømt til å betale til sammen 458.000 kroner i oppreisning og erstatning til den dreptes foreldre. Han må også betale 50.000 kroner i erstatning til de to naboene han truet til å gi fra seg bilnøklene sine etter drapet.