Alle som var om bord i flyet Malaysia Airlines flight MH17 omkom da flyet styrtet i et område kontrollert av prorussiske separatister i Øst-Ukraina torsdag. Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

Så mange som 100 av passasjerene var på vei til en aids-konferanse i Melbourne i Australia, blant dem en av Nederlands fremste aidsforskere, Joep Lange, melder Fairfax Media.

RØYK FRA VRAKET: En video lagt ut på YouTube av den ukrainske organisasjonen EuroMaidan viser det som skal være røyk etter flystyrtet. BT har ikke fått bekreftet at bildene er autentiske.

Australias utenriksminister Julie Bishop bekrefter også at flere av passasjerene var på vei til aids-konferansen i Melbourne. Det samme gjør lederen for FNs aidsprogram (UNAIDS), Michael Sidibe, som selv er på plass i Melbourne.

Krisemøte fredag ettermiddag

FNs sikkerhetsråd samles fredag til krisemøte for å diskutere flystyrten. FNs generalsekretær Ban Ki-moon har krevd en «full og åpen internasjonal gransking» av det som synes å være nedskyting av et sivilt passasjerfly.

Foruten 154 nederlendere var det 27 australiere, 23 malaysiere, elleve indonesiere, seks briter, fire tyskere, fire belgiere, tre filippinere og en canadier om bord, opplyser talsmannen.

Nasjonaliteten til 47 av passasjerene er ikke fastslått.

Utenriksdepartementet har ikke fått informasjon om at det var norske statsborgere om bord i Boeing 777-flyet.

Anklager separatistene

Ukraina anklager separatistene som kontrollerer deler av Øst-Ukraina for å ha skutt ned passasjerflyet. Separatistene nekter for dette, men rett før det ble kjent hvilket fly det var som hadde styrtet, skrøt separatistlederen Igor Strelkov på internett av at hans menn hadde skutt ned et ukrainsk militærfly i det samme området.

Da det ble klart at det var snakk om et sivilt passasjerfly, ble innlegget på nettet slettet.

Representanter for separatistene lovet internasjonale granskere fri adgang til flyvraket i møte med utsendinger fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), regjeringen i Kiev og Russland torsdag kveld, opplyser OSSE.

Separatistene har lovet å sørge for sikkerheten til granskerne, for mannskapene som skal hente ut de omkomne og for observatørene fra OSSE som skal overvåke det hele.

Separatistenes ledere lover også å samarbeide med ukrainske myndigheter «om alle praktiske spørsmål» knyttet til det styrtede flyet.

USA advarer

Lederen for den ukrainske redningstjenesten anklaget torsdag separatistene for å forstyrre arbeidet ved flyvraket. Separatistene selv hevdet å ha funnet ferdsskriveren på flyet, men det er uklart hvor denne nå befinner seg.

Fredag morgen ble det meldt at også en ferdsskriver nummer to var funnet.

President Barack Obama advarte natt til fredag mot å fjerne beviser fra flyvraket og lovet all mulig assistanse i granskingen av styrten.

– Presidenten la vekt på at alle beviser fra ulykkesstedet må bli værende i Ukraina til internasjonale granskere har gått gjennom alle mulige aspekter ved denne tragedien, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

USA er overbevist om at det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned med en bakke-til-luft-rakett, men vet ennå ikke hvor denne raketten kom fra eller hvem som avfyrte den.

– Ukraina må ta ansvaret

Russlands president Vladimir Putin mener Ukraina må ta ansvaret for det malaysiske flyet og den angivelige nedskytingen.

– Det hersker ingen tvil om at det er det landet hvor denne forferdelige tragedien skjedde, som bærer ansvaret, sier Putin til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Denne tragedien ville ikke ha skjedd dersom det var fred i landet, og dersom de ikke hadde gjenopptatt de militære operasjonene sørøst i Ukraina, sier Putin.

Putin sier at han har bedt den russiske forsvarsledelse om å «gjøre alt som trengs for å kaste lys over denne kriminelle handlingen».

– Styrtet malaysisk flys andre svarte boks funnet

Redningsarbeidere har funnet den andre svarte boksen til det malaysiske flyet som styrtet øst i Ukraina fredag, sier et vitne til Reuters.

Prorussiske separatister i regionen sa torsdag at de hadde funnet en av flyets såkalte svarte bokser, som gjør opptak fra cockpiten.

Alle de 298 personene om bord omkom da det malaysiske flyet styrtet i et område som er kontrollert av separatistene torsdag.

– Her er beviset på at opprørere skjøt ned fly

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU har offentliggjort opptak av telefonsamtaler, som ifølge ukrainerne beviser at russiske separatister skjøt ned det malaysiske passasjerflyet.

Opptakene av telefonsamtalene er lagt ut påYouTube, skriver den danske avisenJyllands-Posten.

Telefonsamtalene, som er oversatt til engelsk, skal være fra minuttene etter flystyrten torsdag.

SBU-sjef Valentyn Nalivajtsjenko hevder de avlyttede samtalene mellom to russiske etterretningsfolk og prorussiske opprørere viser at de var involvert.

– Nå vet dere hvem som begikk denne kriminelle handlingen. Vi vil gjøre alt for å sørge for at de russiske militære som står bak, blir straffet, sa han torsdag da videoer og lyd ble lagt fram for journalister.

Et av opptakene skal være av en samtale mellom opprørsleder Igor Bezler og den russiske etterretningstjenesten. SBU identifiserer den andre i denne samtalen som oberst Vasilij Geranin.

Alle de 298 som var om bord, omkom da et Boeing 777-fly fra Malaysia Airlines gikk ned i det østlige Ukraina. Ifølge ukrainske myndigheter ble det skutt ned av «terrorister» ved hjelp av en bakke-til-luft-rakett.

Prorussiske separatister har på sin side beskyldt det ukrainske luftforsvaret for å ha skutt ned flyet.

Wall Street Journalmelder at amerikansk etterretning har fått stadfestet at en bakke-til-luft-rakett ble avfyrt mot flyet, men at det er uenighet om hvem som skjøt raketten.

– Opprørerne har ikke rakettene som skjøt ned fly

Opprørerne i Donetsk og Luhansk har ikke tilgang til missilsystemet som ukrainske myndigheter mener ble brukt til å skyte ned det malaysiske flyet, ifølge den ukrainske påtalemyndigheten.

Den ukrainske innenriksministeren Anton Gerasjtsjenko sa torsdag at det malaysiske Boeing-77-flyet, som torsdag styrtet øst i Ukraina, ble skutt ned av bakke-til-luft-raketter av typen Buk.

Ukrainske myndigheter har anklaget separatister for å ha skutt ned flyet med rakettene.

Til den ukrainske avisen Pravda sier imidlertid Vitalij Jarema fra den ukrainske påtalemyndigheten at militsen i opprørsbastionene Donetsk og Luhansk ikke har tilgang til rakettsystemet, skriver det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass

– Etter at passasjerflyet ble skutt ned, rapporterte militæret til presidenten at terrorister ikke har vårt missilsystem Buk og S-300, sier Jarema til avisen fredag.

– Dette er ikke våpen som er tatt, la han til.

Flyet fra Malaysia Airlines var på vei fra Amsterdam i Nederland til den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur da det styrtet. Alle de 298 personene som var om bord omkom.