Mørk er leder av Handel og Kontor, Kristiansand og Mandal stedsutvalg. Han reagerer på at Rema 1000 søndag åpnet 15 dagligvarebutikker, hvorav fire på Sørlandet.

— Anette Trettebergstuen (Ap) kalte det snikinnføring av søndagsåpent. Det synes jeg virkelig er en passende beskrivelse, sier Mørk.

Fædrelandsvennen skrev torsdag at flere konkurrenter reagerer på at Rema 1000 kun delte opp butikkene med sperrebånd eller kjetting, og definerte det som Brustadbuer.

Ber om avklaring

Nestleder i familie- og kulturkomiteen, Anette Trettebergstuen (Ap), frykter at søndagsåpne butikker er i ferd med å bli snikinnført. Hun ber regjeringen avklare sitt standpunkt.

Trettebergstuen har sendt skriftlig spørsmål til kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H) om saken, etter at flere butikker har begynt å tøye grensene for søndagsåpne butikker, skriver Vårt Land.

— Helleland må svare på hva slags utvikling hun ønsker, og hun må klargjøre hva regelverket er. Det er ikke opp til bransjen selv å definere dette. Arbeiderpartiet ønsker ikke en utvikling hvor stadig flere åpner, og det blir en snikinnføring, sier Trettebergstuen.

- Rammer ansatte

Kenneth Mørk mener man må passe på at regelverket blir fulgt.

— Men jeg er usikker på om det er politisk vilje til å stoppe det. Dette er en gråsone eller et overtramp, sier han.

Jeg er usikker på om det er politisk vilje til å stoppe det

— Hvorfor er det et problem?

— De skaper en etterspørsel som ikke finnes, og en liberalisering samfunnet ikke trenger. Det går ut over arbeidstiden for de ansatte. Her er det mennesker som fra før har ugunstig arbeidstid som får enda flere ugunstige vakter. Det går utover familieliv og fritidsaktiviteter som gjerne skjer i helgene, sier han.

— Men det kan kanskje skape flere arbeidsplasser?

— Nei. Når man åpner på søndager så sprer handelen seg bare ut over flere dager. Omsetningen daler på de andre dagene og man må spre timetallet for de ansatte ut over flere dager, mener han.

LOs distriktssekretær i Agder, Agnes Norgaard, liker ikke at Rema 1000 åpner på denne måten.

— De forsøker å omgå reglene. Fagbevegelsen har kjempet mot søndagsåpne butikker i alle år, og fått gjennomslag på mye. Da er det utidig å sette i gang slik, sier Norgaard.