Kort tid etter regjeringsskiftet i 2013 bestemte Erna Solberg at hun og regjeringen ikke ønsket å motta ordener fra kongehuset, i motsetning til den forrige regjeringen hun satt i, skriver Dagens Næringsliv.

Kjell Magne Bondevik gjeninnførte for sine statsråder anledningen til å motta St. Olavs Orden. Det hadde i etterkrigstiden ikke vært vanlig at regjeringsmedlemmer ble tildelt ordenen.

— Jeg og min regjering er blitt enige om at vi ikke ønsker å motta ordener, i den grad det er aktuelt, sier Solberg.

Denne helgen feirer regjeringen 25-årsdagen for Harald og Sonja som Norges kongepar, og fredag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ut et bilde på Instagram av kongeparets jubileumsmedalje: «Regjeringen har sagt at vi ikke vil ha ordener eller utmerkelser slik tidligere regjeringer har fått, men i går fikk vi kongeparets jubileumsmedalje og det var jo koselig!».

— Det er et fornuftig valg av statsministeren å si nei til ordener, men en minnemedalje er ikke en orden, bare en hyggelig gest i anledning 25-årsmarkeringen. Skulle vi ha sagt nei til medaljen, ville vi ha tippet over i radikalismen, sier den pappapermitterte statsråden til Dagens Næringsliv. (©NTB)